Τα ανοιχτά θέματα Κράτους και Εκκλησίας και η διαχείρισή τους

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Μετά την κυβερνητική αλλαγή στη χώρα, ένα ζήτημα, βασικό, είναι η διαχείρηση, από την πλευρά της πολιτείας, των ζητημάτων, που αφορούν στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας.
Και προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα: Θα κατοχυρωθεί η ουδετοθρησκεία στο Σύνταγμα;
Η Εκκλησία είχε διαφωνήσει με τη συνταγματική κατοχύρωσή της και το νέο κυβερνών κόμμα είχε συμφωνήσει μαζί της.
Τι θα γίνει με την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας; Η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για μια μια τέτοια εξέλιξη, αρκεί να στηρίζεται σε ορθές βάσεις.
Το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία θα αναβαθμιστεί εκ νέου και θα λάβει και πάλι κατηχητικό χαρακτήρα; Είναι ένα αίτημα της Εκκλησίας και των θεολόγων.
Θα ξαναέρθει προς συζήτηση στο τραπέζι η μισθοδοσία των κληρικών;
Όταν είχε ανοίξει η υπόθεση, η καινούργια κυβερνητική πλειοψηφία είχε ταχθεί με το μέρος των ιερέων, που επίμονα ζητούν να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους ηθικής.
Θα παραμείνει στον ποινικό κώδικα η κατάργηση της ποινής για τη βλασφημία , αλλά και για την περιύβριση των νεκρών;
Ενδεχομένως να δημιουργηθούν και να δρομολογηθούν νέα δεδομένα, όμως το άμεσο μέλλον θα δείξει την πορεία των πραγμάτων.
Ωστόσο στην Ελλάδα, μια χώρα, όπου οι κάτοικοί της στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ορθόδοξοι, ορισμένες καταστάσεις είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι αυτονόητες.
Η πίστη δεν είναι μια περιθωριακή παράμετρος, αλλά μπορεί να διακονήσει το ιδεώδες της μεταμόρφωσης της κοινωνίας, μέσα από τις χριστιανικές αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.
Ανεξάρτητα από τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ο ρόλος της Ορθοδοξίας, η οποία εκ των πραγμάτων δεν έχει κανένα εσωτερικό και αναλοίωτο δεσμό με τα σχήματα διακυβέρνησης, αλλά αναγνωρίζει και σέβεται τους θεσμούς, δεν υπαρχεί η δυνατότητα να παραθεωρηθεί και να περιφρονηθεί.
Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα δεν είναι μια αφηρημνένη έννοια, αλλά είναι ένας πυλώνας πνευματικής οικοδόμησης και ανθρωπιστικής στήριξης, στενά συνυφασμένος με τα ψυχικά βιώματα των Ελλήνων.
Από αυτή αντλούν παρηγοριά και ελπίδα οι περισσότεροι Έλληνες. Έτσι, εκ των γεγονότων, όλα τα ζητήματα, που ανακύπτουν με την πολιτεία, σ’ αυτό το πλαίσιο οφείλουν να κατανοούνται και να επιλύονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγχος και πνευματικη ζωη…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Άγχος: Μπορεί η ίδια η πνευματική ζωή να δημιουργήσει με κάποιο τρόπο άγχος σε έναν άνθρωπο; Ναι, όταν προσπαθεί … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΣΤ΄ (16η) Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΑΝΤΙΟΧΟΥ, αδελφού του Αγίου Μάρτυρος Πλάτωνος.

Αντίοχος ο Μάρτυς κατήγετο εκ της εν Καππαδοκία πόλεως Σεβαστείας, την ιατρικήν δε μετερχόμενος περιήρχετο τας πόλεις και ιάτρευσε τους ασθενούντας. Περιερχόμενος λοιπόν … [...]