Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα (ΦΩΤΟ)

Στον γραφικό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου,με το καλλιεργημένο από τους εκλεκτούς κληρικούς του εκκλησίασμα, επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας νά λειτουργήσει την ημέρα των ονομαστηρίων του.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Ο Αγ. Παντελεήμων είχε δύο ιδιότητες: Ήταν επιστήμων κατέχοντας όλη τη γνώση και μόρφωση της εποχής του αλλά και πιστός. Η σχέση μεταξύ πίστεως και επιστήμης πέρασε από πολλά στάδια συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Ορισμένοι και σήμερα νομίζουν ότι υπάρχει αντίθεση και ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο. Αυτό είναι λάθος. Η επιστήμη ερευνά τα αισθητά με τις μεθόδους της και η πίστη ομιλεί και για τα πέρα των αισθητών. Η επιστήμη δεν μπορεί να αποφαίνεται για θέματα πίστεως, ούτε η πίστη να ζητά ερείσματα στην επιστήμη. Η σχέση πίστεως και επιστήμης είναι, θα λέγαμε, σταυρώσιμη.”
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κορωνείας τόνισε: ” Για τους ζηλωτές της πίστεως, που ζητούν από την επιστήμη “σημείον”, η επιστήμη είναι “σκάνδαλον”. Δηλ. όταν οι πιστοί ζητούν ερείσματα για την πίστη τους και δεν τα βρίσκουν. Διότι το έργο της επιστήμης είναι να ερευνά τα πράγματα του κόσμου τούτου του ” κτιστού “. Για τους επιστήμονες πάλι, που ζητούν από την πίστη ανθρώπινη σοφία, είναι η πίστη “μωρία “. Διότι η πίστη ομιλεί για το Άκτιστο δηλ.τον Θεό”.
”Γι’αυτό η πίστη είναι “Θεού δύναμις και Θεου σοφία”. Και γι ‘ αυτό δεν χρειάζεται ούτε την στήριξη της επιστήμης,ούτε την αναγνώριση απο την επιστήμη. Η πίστη υπερβαίνει την σοφία του κόσμου τούτου. Διότι, όπως λέει ο Μ. Βασίλειος «Η πίστις υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει». Γι’ αυτό και η επιστήμη αναγκάζει σε αποδοχή, ενώ η πίστη απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου. Ένας επιστήμων μπορεί να είναι πιςτός ή απιστος. Πολλές φορές τα θαυμάσια της Δημιουργίας – του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου μπορεί να οδηγήσουν στην πίστη. Όμως “ού βιάζεται η κλήσις” ( Ιερός Χρυσόστομος )” πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
”Θα ήθελα ακόμη να τονίσω οτι είναι λάθος να λέμε ότι η επιστήμη ασχολείται με τα “φυσικά ” και η πίστη με τα ” υπερφυσικά “, γιατί αυτός ο χωρισμός προκαλεί ένα είδος σχιζοφρένειας, διάστασης, χωρισμού. Η πίστη ομιλεί για το Άκτιστο δηλ. τον Θεό. Αλλά το Άκτιστο, ενώ το διακρίνει από το κτιστό δηλ. τον άνθρωπο, όμως διατηρείται η σχέση. Το κτιστό – ο άνθρωπος επικοινωνεί με το Άκτιστο – τον Θεό μετέχοντας στις άκτιστες ενέργειες του Θεού. Και το Άκτιστο – ο Θεός επικοινωνεί με το κτιστό δια της ενανθρωπίσεως. Δεν έχουμε δηλ. φυσικό και υπερφυσικό, αλλά κτιστό και Άκτιστο. Αυτά χωρίζονται – διακρίνονται, αλλά και σχετίζονται χωρίς να ταυτίζονται” υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.
Τελος ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων ευχήθηκε σε όλους να χαρίζει ο Αγ. Παντελεήμων υγεία ψυχής και σώματος και ο π. Χρυσόστομος ευχήθηκε εκ μέρους όλων στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κορωνείας τα δέοντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Περί οσφρήσεως

Ομιλία του π. Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου για την αίσθηση της όσφρησης, με αφορμή το βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου «Περί φυλακής των πέντε αισθήσεων». Η ομιλία … [...]

«Τα συγκλονιστικά θαύματα που βεβαιώνουν και διαλαλούν την άμετρη αγάπη και τη στοργή της Παναγίας στους Έλληνες»

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, Σήμερα, αυτή τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι ορθόδοξοι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο τιμούν την Παναγία Μητέρα μας. … [...]

Η κοίμηση της Θεοτόκου

«Η πηγή τής ζωής εν μνημείω τίθεται καί κλίμαξ πρός ουρανόν ο τάφος γίνεται». (Προσόμοιον Μ.Εσπερινού Κοιμήσεως Θεοτόκου). Σήμερα, όπως καί σέ κάθε γιορτή αγίου τής … [...]