Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Θεωνά στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος

Την Δ’ Κυριακή των Νηστειών, Ιωάννου του Κλίμακος, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερά μνήμη του Αγίου Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
Ενός Αγίου της πρώιμης τουρκοκρατίας, ο οποίος διαδραμάτισε έναν κτιτορικό ρόλο στην εποχή του καθώς ανακαίνισε εκ βάθρων την Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, στην οποία φυλάσσεται το ιερό του λείψανο.
Έχει καθιερωθεί από χρόνων πολλών, η ιερά του μνήμη, να εορτάζεται με λαμπρό τρόπο στον Ιερό Ναό του αγίου Θεράποντα Κ. Τούμπας της αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στον οποίο το αριστερό του κλίτος, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Θεωνά.
Έτσι και φέτος, εορτάστηκε στην μικρή ενοριακή πανήγυρη, παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιουμένου από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχίμ. Ιάκωβο Αθανασίου, Προϊσταμένου του ως άνω Ιερού Ναού, των Εφημερίων, Ιερέων και Διακόνων της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.
Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον περικαλλή Ιερό Ναό του αγίου Θεράποντα να τιμήσει τόσο τον άγιο Θεωνά, όσο και να αποδώσει μαζί με τον Ιερό Κλήρο τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Κτήτορες, δωρητές, αφιερωτές και ανακαινιστές του ενοριακού Ναού.
Απευθυνόμενος προς το πυκνό εκκλησίασμα ο Παναγιώτατος ομίλησε για τη σημερινή ευαγγελική περικοπή και ευχήθηκε καλή δύναμη για το υπόλοιπο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΣΤ΄ (26η) Απριλίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΒΑΣΙΛΕΩΣ Επισκόπου Αμασείας.

Βασιλεύς ο ένδοξος του Χριστού Ιερομάρτυς ήτο Επίσκοπος Αμασείας της εν τω Ευξείνω Πόντω ευρισκομένης ζων κατά τους χρόνους του Λικινίου, του βασιλεύσαντος κατά τα έτη … [...]