Τιμητική διάκριση στο Μανόλη Χατζηγιακουμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής απένειμε, σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 2018, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον επιφανή Νεοελληνιστή, Φιλόλογο, και Ερευνητή της Εκκλησιαστικής Μουσικής κ. Εμμανουήλ Χατζηγιακουμή.

Κατά την τελετή της τιμητικής διάκρισης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Μανόλη Χατζηγιακουμή αιτιολόγησε την απονομή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για το κορυφαίο φιλολογικό του έργο και στην αρχαία γραμματεία, και στον Διονύσιο Σολωμό, και στη μετάφραση του Ομήρου, αλλά συνάμα και για το μοναδικό μουσικολογικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, πραγματικό θησαυρό της εκκλησιαστικής παραδοσιακής μας μουσικής».

Στην τελετή της απονομής  παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ.Ιερώνυμος, ο οποίος διατηρεί  φιλία χρόνων με το Μανόλη Χατζηγιακουμή.
Το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε  επίσης στους:
Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο και Συγγραφέα
Σωτήριο Σόρογκα, Ζωγράφο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π.
Ο Μανόλης Χατζηγιακουμής, από το Ασφενδιού της Κω, είναι ένας σπουδαίος Νεοελληνιστής, Φιλόλογος και Ερευνητής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Έχει συντάξει μελέτες για τον Σολωμό, τον Παλαμά και έχει ασχοληθεί με τα μεσαιωνικά δημώδη κείμενα. Είναι εκδότης μουσικών χειρογράφων της τουρκοκρατίας, χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής κ.ά. Έχει επίσης αναλάβει την ηχογράφηση εκκλησιαστικών μελών της περιόδου της τουρκοκρατίας.
Η Ακαδημία Αθηνών τού απένειμε πρόσφατα το Αριστείο Γραμμάτων και τώρα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απονέμει το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, ως επιβράβευση  και επιβεβαίωση της αξίας της μεγάλης προσφοράς του στα γράμματά μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το υπέρβαρο αμάρτημα της αυτοκτονίας

Ένα φαινόμενο που δυστυχώς ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τόσο την Κύπρο όσο και την υπόλοιπο υφήλιο, το οποίο έχει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το φαινόμενο της … [...]

Η κακουργία του διαβόλου (Λουκ. η΄ 26-39)

«Δέομαί σου, μη με βασανίσης» Πολλοί άνθρωποι τη μανία του διαβόλου που στρέφεται κατά της ψυχής μας και μας δημιουργεί πολλά προβλήματα «συνοράν ουκ έχουσι», δηλαδή … [...]