Τον Άγιο Βησσαρίωνα τίμησαν στην Αστροβίτσα Αιτωλικού (ΦΩΤΟ)

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 λίγο μετά της 18:00 όπως και κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Αστροβίτσας μιας ”συνοικίας” που βρίσκεται λίγο έξω από το ανατολικό γεφύρι του Αιτωλικού συγκεντρώθηκαν στο σωζόμενο καθολικό (1698 μ.Χ.) της παλαιάς μονής της Αγίας Παρασκευής για να τελέσουν τον εσπερινό προς τιμήν του Αγίου Βησσαρίωνα.
Στον ναό βρίσκεται σε προσκυνητάρι εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνα και κάθε χρόνο τελούν την παραμονή εσπερινό και ανήμερα Θεία Λειτουργία άλλοτε δε και αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου. Ιδιαίτερα αγαπητός ο Άγιος στην περιοχή χαίρει της ευλάβειας των κατοίκων.
Ο Άγιος Βησσαρίων εκλέγεται το 1517 ως Επίσκοπος Ελλασώνος σε ηλικία μόλις 27 ετών, 4 χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών ενώ το 1527 ανάγεται ως μητροπολίτης Λαρίσσης έχοντας παράλληλα για 2 έτη την επιτήρηση της επισκοπής Σταγών.
Πέραν των πνευματικών έργων του λάμπρυνε και ως αρωγός και πρωτοστάτης κοινωνικών έργων ιδιαίτερα κατασκεύασε με πρωτοβουλία του αλλά και συμμετοχή του ιδίου πολλά γεφύρια μερικά από τα οποία σώζονται έως και σήμερα και ορισμένα από αυτά αποτελούσαν επιτεύγματα της εποχής τους.
Ίδρυσε και μονή την λεγομένη του Δουσίκου στην οποία με διαθήκη του την έθεσε ως άβατο για τις γυναίκες που κρατά μέχρι και σήμερα ενώ λίγα χρόνια μετά κοιμήθηκε. Μετά την κοίμηση του πλειάδα θαυμάτων διατελούσε σε όσους τον επικαλούνταν.
Σήμερα η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην προαναφερόμενη μονή η οποία θυμίζει άγιο όρος ως προς το τυπικό αλλά και την κατάνυξη που σου προκαλεί ο χώρος αλλά και η απλότητα των μοναχών που διακονούν τον Άγιο Βησσαρίωνα.
Τον Άγιο επίσκοπο, ποιμενάρχη, κτήτορα αλλά και γεφυροποιό τιμά κάθε χρόνο στην μνήμη του και η Αστροβίτσα Αιτωλικού.
Παραμονή του Αγίου Βησσαρίωνος τελέσθηκε εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας ιερουργούντος του εφημερίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου πατρός Θεόδωρου Ζήση ενώ εψάλησαν και οι χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού. Ανήμερα θα τελεστεί Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Να μας ξανάρθετε Παναγιώτατε…

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, 25 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε., η τριήμερη επίσημη επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα. Ο … [...]

Το πρόσωπο ενός λουλουδιού

Νικηφόρος ΒρεττάκοςΓιά μια ἀκόμη φορά, σταμάτησα σήμερα κι ὥρα πολλή κοιτοῦσα τό πρόσωπο ἑνός λουλουδιοῦ. Βρῆκα τά μάτια του· ἔσκυψα μέσα του κι … [...]