Το δώρο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας που συγκίνησε τον Μόσχας

ΜΟΣΧΑ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, κατά τη διάρκεια των ομιλιών στην τελετή λήξης της Συνόδου των Ρώσων Επισκόπων.
Συγκεκριμένα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, μετά το πέρας της ομιλίας του φανερά συγκινημένος ανέφερε ότι έχει φέρει μαζί του ένα δώρο για την Ρωσική Εκκλησία.
Απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε: “Αγιώτατε, θέλω να σας προσφέρω με πολύ συγκίνηση το ωμοφόριο της μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητας του 16ου αιώνος Πατριάρχη Αλεξανδρείας Μελετίου Πηγά.”
“Με τον ωμοφόριο αυτό ο Πατριάρχης Μελέτιος υπέγραψε το 1586 τον Πατριαρχικό Τόμο για την ανασύσταση του Πατριαρχείου και σήμερα το παραδίδω στα χέρια σας” συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.
Να αναφερθεί ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος αμέσως σηκώθηκε από την καρέκλα και παρέλαβε ευλαβικά από τα χέρια του Πατριάρχη Θεοδώρου το ιστορικό ομωφόριο.
“Νιώθω μεγάλη τιμή γι΄ αυτό το δώρο Μακαριώτατε και σας ευχαριστώ πολύ! Αυτό το σημαντικό δώρο, από αύριο θα τοποθετηθεί στο μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος, για να μας ενθυμίζει πάντοντε την σημερινή ημέρα αλλά και το τότε” ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος παραλαμβάνοντας το ωμοφόριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγγέλους έσχε συλλειτουργούντας…

 Μια Κυριακή ο Άγιος λειτουργούσε μόνος του. Όλο το εκκλησίασμα έψαλλε. Μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα αμέτρητες αγγελικές φωνές άρχισαν να ψάλλουν. Οι πάντες … [...]