Το μήνυμα του Ιώβ για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

«Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες εν αυτή..». (Ψαλμός 23.1)
Διαβάζοντας το σημερινό ανάγνωσμα της Παλαιάς Διαθήκης (Ιωβ. 25.1-30.31) μεταξύ άλλων αναφέρει: «ἐὰν συναγάγῃ ὥσπερ γῆν ἀργύριον, ἴσα δὲ πηλῷ ἑτοιμάσῃ χρυσίον, ταῦτα πάντα δίκαιοι περιποιήσονται, τὰ δὲ χρήματα αὐτοῦ ἀληθινοὶ καθέξουσιν.» (Ιωβ. 27. 16-17)
Σε απλή μετάφραση: «Εάν κανείς από αυτούς συγκεντρώσει πολύ αργύριον ωσάν το χώμα της γης και συσσώρευση χρυσόν ωσάν την λάσπη, όλα αυτά θα περιέλθουν εις την κυριότητα των δικαίων. Τα χρήματά του θα γίνουν κτήμα των ειλικρινών και εντίμων ανθρώπων.»
Πρέπει να δούμε όλοι οι άνθρωποι χριστιανοί και μη, την σημερινή παγκόσμια κρίση μέσα από το πρίσμα της Αγίας Γραφής, ουτοσώστε να πάρουμε μόνοι τις σωστές απαντήσεις, το γιατί βιώνουμε αυτή την κρίση και πως θα βγούμε από αυτήν που είναι το σημαντικότερο και ωφέλιμο γι’ όλους.
Αυτή η κρίση προκλήθηκε για έναν λόγο, όπως άκουσα μια αμερικανίδα οικονομολόγος να λέει, ότι αιτία αυτής της κρίσης, είναι η πλεονεξία των ανθρώπων, αλλά και κατά τον Απ. Παύλο η «πλεονεξίαν ήτις εστίν ειδωλολατρία».
Έτσι διαβάζοντας το ανάγνωσμα του Ιώβ, μια σκέψη έρχεται στο μυαλό, ότι ο Θεός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει το παγκόσμιο γίγνεσθαι ένεκα των δικαίων.
Οφείλουμε εμείς οι χριστιανοί να μην κατακρίνουμε αυτούς που έχουν τον πλούτο, αλλά να ευαρεστούμε τον Θεό μη αγαπώντας τον πλούτο, διότι ο πλούτος για εμάς τους Χριστιανούς είναι ο ίδιος ο Θεός, και μόνο τότε ο Θεός θα εμπιστευθεί τον πλούτο στους δικαίους.
«Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» μας λέει ο Προφήτης Ησαΐας, αλλά και εάν κάποιοι δεν γνωρίζουν πως είναι η δικαιοσύνη του Θεού, είναι το να θέλουμε για τον εαυτό μας τα κατώτερα και για τους άλλους τα ανώτερα..
Κλείνοντας ίσως κάποιοι να απορήσουν για το τίτλο του κειμένου, όμως όλη η ζωή του Ιώβ ήταν και είναι ανατροπή για το παγκόσμιο γίγνεσθαι, διότι όταν τα έχασε όλα δεν γόγγυσε, και συνέπεια όλων αυτών ήταν να του δώσει ο Θεός και πάλι όλο τον πλούτο πνευματικό και υλικό, ως δίκαιο στα μάτια όλων των ανθρώπων.
Ο Λικμήτωρ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει να είσαι χριστιανός;

π.Θεμιστοκλή Μουρτζανού Ποιο είναι το πρακτικό όφελος να είναι κάποιος χριστιανός; Αυτό είναι το ερώτημα που πολλοί άνθρωποι, ιδίως νέοι, διατυπώνουν στην εποχή … [...]

Ομολογία πίστεως στον εργασιακό χώρο…

Αποτελεί μία καθημερινή κατάσταση το φαινόμενο, οι άνθρωποι που ακολουθούν πνευματική ζωή, να αντιμετωπίζουν κυρίως στον εργασιακό τους χώρο, κάποια συμπεριφορά που τους … [...]

Γιατί θυμώνουμε…

– Γέροντα, εγώ νομίζω ότι δεν θυμώνω, αλλά απλώς νευριάζω. – Πώς γίνεται αυτό, βρε παιδί; Αν νευριάζης, πρέπει να εξετάσης να δης μήπως έχεις το πάθος του θυμού. Άλλο αν … [...]