«Το ξυλόγλυπτο τέμπλο των μεταβυζαντινών χρόνων (16ος – 19ος αι.)»

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σας καλεί στην επιστημονική συνάντηση «Το ξυλόγλυπτο τέμπλο των μεταβυζαντινών χρόνων (16ος – 19ος αι.)» που διοργανώνει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του μουσείου, «Μελίνα Μερκούρη».
Το Μουσείο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και της MVN Consultants, εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας τις θεματικές της μόνιμης έκθεσης, διοργάνωσε το 2017 την περιοδική έκθεση «ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης, 20ός και 21ος αιώνας». Σε συνέχεια αυτής της έκθεσης, το Μουσείο διοργανώνει αυτήν την επιστημονική συνάντηση εξετάζοντας θέματα που αφορούν στη μορφή – αρχιτεκτονική, την τυπολογία, τον διάκοσμο, την τεχνική, τη σημειολογία, τη λειτουργία, την αισθητική και την ορολογία που αφορούν στο ξυλόγλυπτο τέμπλο των μεταβυζαντινών χρόνων.
Στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν 36 Έλληνες και αλλοδαποί επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης, αρχιτέκτονες και συντηρητές έργων τέχνης με εισηγήσεις στις οποίες προσεγγίζεται η έννοια του ξύλινου μεταβυζαντινού τέμπλου θεωρητικά, ως έργο τέχνης, ενώ παρουσιάζεται και σημαντικός αριθμός σωζόμενων τέμπλων που καλύπτουν γεωγραφικά σημαντικό τμήμα του ορθόδοξου μεταβυζαντινού κόσμου, ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ηπειρωτικό και νησιωτικό, (Μακεδονία, Άγιο Όρος, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Επτάνησα, Αιγαίο,) την ανατολική Θράκη, την Κύπρο, αλλά και τη Ρωσία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Άγιου Μαξίμου του Γραικού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ετών από τη μετάβασή του στη Ρωσία.

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσαν σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου έ.έ., Διεθνή Επιστημονική … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος … [...]