Το Ρέθυμνο εόρτασε τους Αγίους Τέσσερεις Νεομάρτυρες

Με λαμπρότητα εόρτασε το Ρέθυμνο τους Αγίους Τέσσερεις Νεομάρτυρες, Γεώργιο, Αγγελή, Μανουήλ και Νικόλαο, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν» κατά το έτος 1824, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός τους, στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνης.
Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, για μία ακόμη φορά, υποδέχθηκε με πνευματική ευφροσύνη τους πολυάριθμους ευλαβείς προσκυνητές των Αγίων της τοπικής μας Εκκλησίας.
Τους Κληρικούς και τον πιστό λαό του Θεού που προσήλθαν από κάθε γωνιά της Μητροπόλεως, αλλά και από άλλες εκκλησιαστικές Επαρχίες της Κρήτης, για να συνεορτάσουν τη Μνήμη των Τεσσάρων Παληκαριών του Χριστού, οι οποίοι με ομοψυχία στάθηκαν ακλόνητοι απένατι στα θέλγητρα και τα φόβητρα των ισχυρών της εποχής τους, υπερασπιζόμενοι την πνευματική τους ελευθερία και την άρρηκτη σχέση τους με τον αρχηγό της σωτηρίας μας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Και εφέτος, την Πανήγυρη των Αγίων μας τίμησαν εκλεκτοί Ιεράρχες του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου και της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι με φιλαδελφία στην πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, λάμπρυναν με την ευλογητική παρουσία τους τους διήμερους εορτασμούς: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος από την Εκκλησία της Ελλάδος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.
Κατά το Μέγα Εσπερινό της Εορτής, την Κυριακή 27η Οκτωβρίου 2019, χοροστάτησε ο νεοχειροτονηθείς, μόλις κατά την προηγούμενη ημέρα, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, Βοηθός Επίσκοπος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.
Παρέστη και ο εντιμολ. κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Άρχων Πρωτέκδικος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας Κρήτης.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους τους Αρχιερείς, τους Κληρικούς και τον λαό του Θεού. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Επίσκοπός μας προσεφώνησε τον χοροστατούντα Θεοφιλ. κ. Πρόδρομο, διάδοχό του τόσο στην Επισκοπή Κνωσού όσο και στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.
Το πρωΐ της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου 2019 τελέστηκαν ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου, των Θεοφιλ. Επισκόπων Θερμών κ. Δημητρίου και Αμορίου κ. Νικηφόρου και του Επισκόπου μας κ. Ευγενίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, στην οποία παρέστησαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός και οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές.
Το εσπέρας της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ο μεθέορτος Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου, και στη συνέχεια η Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.
Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν, εκτός των προαναφερθέντων αγίων Αρχιερέων, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Πανοσιολ. Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και οι Πανοσιολ. Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.
Στη Λιτάνευση έλαβαν μέρος οι Αρχές του τόπου μας, τιμητικό Άγημα του 547 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου, οι Εθελόντριες και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι Πρόσκοποι και από τους Παραδοσιακούς Συλλόγους το Λύκειο των Ελληνίδων, τα «ΠΥΡΡΙΧΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ», οι «ΧΟΡΟΚΡΗΤΕΣ» και ο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ».
Κατακλείοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους Άρχοντες του τόπου, το Στρατό, την Αστυνομία, τους φορείς και τους συλλόγους, τον ευγενή και φιλόχριστο λαό, και γενικά σε όλους όσοι με την παρουσία τους, αλλά και με τον κόπο της αγάπης τους, συμμετείχαν στον εορτασμό της Ιεράς Μνήμης των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Πολιτάκης
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Φιάσκο η φιλοξενία μεταναστών σε μονές

Aυτή την εβδομάδα μπορείτε με την “Ορθόδοξη Αλήθεια” να αποκτήσετε βιβλία της ανεκτίμητης θρησκευτικής βιβλιογραφίας σε προνομιακή τιμή. Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα … [...]