Υπογράφθηκε η σύμβαση για την κατασκευή Εκκλησιαστικού Μουσείου στην Κόνιτσα

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr

Ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα πολιτισμού στην Ήπειρο, που, μεταξύ άλλων, θα προστατεύσει τα εναπομείναντα θρησκευτικά κειμήλια της περιοχής, που έχουν λεηλατηθεί την τελευταία δεκαετία από ιερόσυλους, θεωρείται η κατασκευή και λειτουργία Κειμηλιαρχείου – Μουσείου στην ακριτική Κόνιτσα από την τοπική Μητρόπολη.
Εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.770.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε αυτό θα φυλάσσονται και θα εκτίθενται στους επισκέπτες σπάνια κειμήλια, όπως εικόνες, σκεύη, βιβλία και άλλα ιερά αντικείμενα, που ανήκουν σε μονές και ναούς.
Τα κειμήλια αυτά, μπορεί, εκτός των άλλων, να συμβάλλουν, κόντρα στις δυσανεξίες της νεωτερικότητας, στην ενίσχυση της πίστης, με αφετηρία την παιδαγωγική επίδραση στους Ορθοδόξους του περιεχομένου και του ρόλου τους ως ιερών εκκλησιαστικὠν αντικειμένων.
Η συνειδητοποίηση των εννοιών, που αυτά εκφράζουν, βοηθάει στη γνώση της Αλήθειας. Επιπλέον δείχνουν ότι χρειάζονται «εργαλεία» για την ώθηση και την προώθηση της ανθρώπινης δυναμικής προς τη θέωση.
Δεν έχει αξία μόνο να τα βλέπει κανείς, αλλά να ενεργοποιήσει ό,τι αυτά εκφράζουν, να το κάνει στοιχείο της καθημερινότητάς του.
Να μην αποτελούν μόνο μια εγκεφαλικού τύπου θέαση, που προκαλεί εντυπώσεις, αλλά να λειτουργήσουν και ως αφορμή και ως ενέργεια αλλαγών στον ανθρώπινο ψυχισμό.
Να σημειωθεί ότι τα κειμήλια πριν την τοποθέτησή τους στο νέο χώρο, θα συντηρηθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς πολλά από αυτά έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου και χρειάζονται αναπαλαίωσ.
Η ύπαρξη Κειμηλιαρχείου-Μουσείου, που υπήρξε όραμα του αλησμόνητου Σεβαστιανού, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά από το διάδοχό του κ. Ανδρέα και αποτελεί πρωτοβουλία δάδοσης και διάσωσης της Ορθόδοξης κληρονομιάς.
Η ύπαρξη Κειμηλιαρχείου-Μουσείου, παράλληλα με το γεγονός ότι η Κόνιτσα προσελκύει προσκυνητές, λόγω του ότι ο όσιος Παΐσιος έζησε και μεγάλωσε εκεί και σχεδιάζεται η ανέγερση ολόκληρου συγκροτήματος αφιερωμένου στον άγιο, η μπορεί να συμβάλλουν στην ανάδειξη της περιοχής σε τόπο θρησκευτικού τουρισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εγγραφές στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 έχουν αρχίσει οι εγγραφές στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που … [...]