Φιλάρετος σε Ποροσένκο: ''Σας συγχαίρω για την πρώτη νίκη''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πατριάρχης Φιλάρετος Ντενισένκο του “Πατριαρχείου Κιέβου”.
Ο Πατριάρχης Φιλάρετος φανερός συγκινημένος και απευθυνόμενος προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, μεταξύ άλλων τόνισε: “Κύριε Πρόεδρε, Σας συγχαίρω για την πρώτη νίκη”.
“Ήρθα να σας ευχαριστήσω προσωπικά, γιατί λόγω της επιμονή σας, χάρη στη σοφία σας, πετύχατε σήμερα αυτό. Οι προηγούμενοι πρόεδροι της Ουκρανίας, εργάστηκαν πάνω σε αυτό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Εσείς όμως πετύχατε ένα κοινό στόχο” – υπογράμμισε ο Πατριάρχης Φιλάρετος.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, αφού για πάνω από 332 χρόνια η Ουκρανία και η Εκκλησία της Ουκρανίας περίμεναν την αυτοκεφαλία.
Επίσης ο Πρόεδρος Ποροσένκο τόνισε ότι σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έλαβε αποφάσεις για σημαντικά θέματα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να δημιουργήσει μια Ενιαία Τοπική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
“Πιστεύω ότι υπάρχουν ορισμένες πολύ σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της Ουκρανίας. Αυτή είναι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος το 1990, τότε που η ανεξαρτησία επιλέχθηκε από τη βούληση του ουκρανικού λαού. Επίσης η 24η Αυγούστου, όταν ανακάμψε το ουκρανικό κράτος. Έτσι νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εισέλθει στην ιστορία της Ουκρανίας και η 11η Οκτωβρίου. Ημερομηνία που η Ουκρανική Εκκλησία επέστρεψε στην αυτοκεφαλία” – δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος Ποροσένκο τόνισε: ”Σας συγχαίρω για το σημερινό γεγονός. Σήμερα είναι πραγματικά μια πολύ χαρούμενη μέρα για όλους τους πιστούς, για όλους τους χριστιανούς, για όλους τους Ορθόδοξους και για όλους τους Ουκρανούς. Ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές μας”.
Για ακόμη μια φορά από την πλευρά του ο Πατριάρχης Φιλάρετος συνεχάρη τον Πρόεδρο Ποροσένκο, τονίζοντας όμως ότι “η ουκρανική εκκλησία δεν ήταν ποτέ αυτοκέφαλη. Είχε ευρεία δικαιώματα για τους πρίγκιπες του Κιέβου, αλλά πάντοτε ανήκε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.”
“Νομίζω ότι θα πετύχουμε περισσότερα για την δημιουργία μιας Ενιαίας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άμα πατήσουμε πάνω σε ελεύθερη βάση, χωρίς βία και χωρίς καμία πίεση” πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Φιλάρετος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νέο ξεκίνημα

Μετά απο τη μικρή μας διακοπή, νέα αρχή και νέα άρθρα σύντομα … [...]

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ

Πολλές και σοφές άγιες μορφές παρελαύνουν από τις σελίδες της ιστορίας της μεγάλης μας Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μια τέτοια μορφή και εξαιρετική προσωπικότητα είναι κι ο … [...]

Το υπέρβαρο αμάρτημα της αυτοκτονίας

Ένα φαινόμενο που δυστυχώς ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τόσο την Κύπρο όσο και την υπόλοιπο υφήλιο, το οποίο έχει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το φαινόμενο της … [...]