Χριστουγεννιάτικες ακολουθίες με μήνυμα ειρήνης στη Βόρειο Ήπειρο

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Οι χριστουγεννιάτικες ακολουθίες στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, περιείχαν το άγγελμα της ειρηνικής συνύπαρξης, με αφετηρία τη γέννηση του Χριστού, όπως αυτό διατυπώθηκε μέσα από το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, που διαβάστηκε στους ναούς.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστάσιος, που προεξήρχε στον καθεδρικό ναό Τιράνων, ανέφερε ότι “ο συνεπής μαθητής του Χριστού δεν περιορίζεται να ασχολείται με τον εαυτό του. Αισθάνεται παράλληλα το χρέος να αγωνίζεται για την δικαιοσύνη, την αλήθεια, τη συμφιλίωση και την ειρήνη στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον του, συμβάλλοντας στην ασφαλή κοινωνική συνοχή. Δεν περιορίζεται στα εξωτερικά θρησκευτικά καθήκοντα. Δεν λησμονεί ότι: «ποιεῖν δίκαια καὶ ἀληθεύειν ἀρεστὰ παρὰ Θεῷ μᾶλλον ἢ θυσιῶν αἷμα» (Παροιμ. 21:3). Είναι πασίγνωστο ότι η αναταραχή και η αβεβαιότητα, που δηλητηριάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, συντηρούνται από την πολύμορφη διαφθορά, την οποία τροφοδοτούν τα ψέματα, η πλεονεξία, ο εγωκεντρισμός, η αλαζονεία. Αυτά ακριβώς ήλθε να ανατρέψει με την παρουσία Του ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού. Ο συντονισμός μας με τις αρχές, που Εκείνος καθόρισε, αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της ζωής μας και γενικότερα της κοινωνίας”.
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ιερούργησε στο Αργυρόκαστρο, ενώ στα χωριά προσήλθαν αρκετοί πιστοί στις ενορίες, κυρίως Βορειοηπειρώτες, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, και βρίσκονται για την περίοδο των εορτών στον τόπο τους.
Οι Έλληνες στην Αλβανία, που στερήθηκαν για πολλά χρόνια τη θρησκευτική τους ελευθερία και έζησαν πρόσφατα μια αναταραχή με το θάνατο του Κων/νου Κατσίφα, διψούν για το Θεό το ζώντα. Θέλουν να τον συναντήσουν και να του ανοίξουν την καρδιά τους ολόκληρη.
Θα κουρασθούν ίσως, γιατί θα χρειασθεί να αντισταθούν στη λαίλαπα του σημερινού διωγμού ή να γκρεμίσουν ακόμη και τείχη, που εμποδίζουν τη θέα του, αλλά, εφόσον επιμένουν, η μεγάλη αυτή συνάντηση θα γίνει.
Γιατί οι απλές και ταπεινές καρδιές, που αναζητούν ειλικρινά το νεογέννητο Χριστό και ποθούν να γεννηθεί και μέσα τους, ακολουθούν το φωτεινό αστέρι, που ανάβει ο Θεός στην πορεία της ζωής τους.
Και βρίσκουν τη φάτνη. Και γονατίζουν ταπεινά και προσκυνούν. Και προσφέρουν την υπακοή τους, την αφοσίωσή τους, την πιστότητά τους. Και γίνονται οι κήρυκες και οι πρωταγωνιστές για την επικράτηση της αγάπης σ’ ένα σπαρασσόμενο κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πατριάρχης Βουλγαρίας: Το ζήτημα της Eκκλησίας της «Μακεδονίας» θα τεθεί μετά την επίλυση του ονοματολογικού

Για την Romfea.gr | Θάνος Χρυσανθόπουλος Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας θα εξετάσει το ζήτημα της λεγόμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας» μετά την ολοκλήρωση της … [...]

Τι μέλλει γενέσθαι…;

Τι μέλλει γενέσθαι...;   Η ραδιοφωνική εκπομπή του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΚΡΗ "ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ" από το κανάλι του ΣΤΥΛΟΥ … [...]

Η ανατροπή του Ευαγγελίου

Του Καθηγουμένου Πορφυρίου της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Τα παλιά τα χρόνια, και τα πιό παλιά, ο πλούτος ήταν η ευλογία του Θεού. τα πολλά παιδιά ήταν η ευλογία … [...]