Όρη και πεδιάδες της Γης

 Για τους μεγαλύτερους φίλους μας και μαθητές της Στ΄ τάξης
Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στον πλανήτη μας, θα μάθουμε για τους ψηλότερους ορεινούς όγκους και τις πεδινές εκτάσεις που την καλύπτουν.
Ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Γης βρίσκεται στην κεντρική Ασία. Είναι η οροσειρά ΙΜΑΛΑΪΑ με ψηλότερη κορυφή το Έβερεστ ( 8.848 μ.). Μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, υψώνεται ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ, με κορυφή το Ελμπρούζ. Στην Ευρώπη η ψηλότερη κορυφή είναι το Λευκό Όρος, που ανήκει στις ΑΛΠΕΙΣ. Στη Βόρεια Αφρική υψώνεται ο ΑΤΛΑΣ, με κορυφή το Τουμπκάλ, ενώ ψηλότερο βουνό είναι το ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ. Στη Βόρεια Αμερική εκτείνονται τα ΒΡΑΧΩΔΗ ΟΡΗ, με κορυφή το Μακ Κίνλεϊ, ενώ στη Νότια Αμερική οι ΑΝΔΕΙΣ με την κορυφή Ακονκάγκουα. Το ψηλότερο βουνό της Ωκεανίας βρίσκεται στην Αυστραλία, οι ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΕΣ ΑΛΠΕΙΣ.
Η Ευρώπη έχει σχετικά μικρές πεδινές εκτάσεις. Στα βόρεια εκτείνεται η πεδιάδα της ΡΩΣΙΑΣ, η οποία συνεχίζεται στη Βόρεια Ασία με τη ΣΙΒΗΡΙΚΗ πεδιάδα, η οποία διαρρέεται από μεγάλους ποταμούς. Οι μεγάλες πεδιάδες της Γης βρίσκονται γύρω από μεγάλα ποτάμια. Έτσι στην Αφρική συναντούμε την πεδιάδα του ΝΙΓΗΡΑ, στη Νότια Αμερική την πεδιάδα του ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ, στη Βόρεια Αμερική τις πεδιάδες της ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ γύρω από τον Μισισιπή. Στην Ανατολική Ασία εκτείνονται οι πεδιάδες της ΚΙΝΑΣ, ενώ στην Αυστραλία έχουμε τη μικρή πεδιάδα του ΜΑΡΕΪ ΝΤΑΡΛΙΝΓΚ.
Μπορείς να μάθεις τις οροσειρές και τις πεδιάδες της γης παίζοντας το παρακάτω εκπαιδευτικό παιχνίδι και ακολουθώντας τις οδηγίες. Τελειώνοντας θα διαπιστώσεις ότι έχεις εμπλουτίσει περισσότερο τις γεωγραφικές γνώσεις σου.

Αν θέλεις να βλέπεις το παιχνίδι σε μεγαλύτερες διαστάσεις, κάνε κλικ στο διπλανό εικονίδιο.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ