Όσα (πραγματικά) συνέβησαν στην έκτακτη Ιεραρχία

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Να τους βγάλει από το αδιέξοδο που μαθηματικά θα οδηγούνταν στα επόμενα χρόνια στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και να τους εξασφαλίσει οριστικά και αμετάκλητα επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην πρόσφατη Έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Αυτό επισημαίνουν πολλοί Μητροπολίτες με τους οποίους επικοινώνησε η Romfea.gr και περιγράφουν την πραγματική διάσταση των όσων συνέβησαν, πέρα από όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν.
«Οι αρχιερείς οι περισσότεροι δεν ήθελαν να φύγουν από την Έκτακτη συνεδρίαση χωρίς να πάρουν την απόφαση ότι δε θα δεχτούν αλλαγή στη μισθοδοσία του κλήρου. Αυτό ήταν η βασική τους επιδίωξη» – σημειώνει ο συγκεκριμένος Αρχιερέας που διαποιμαίνει Επαρχιακή Μητρόπολη.
«Γράφτηκαν», λέει, «πολλές υπερβολές που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Όπως για παράδειγμα ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ζήτησε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου. Κάτι το οποίο δεν είπε πότε μέσα στη συνεδρία, αλλά και προς τιμήν του που και ο ίδιος το διέψευσε».
Επίσης άλλος Ιεράρχης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσοι Μητροπολίτες εξέφρασαν τη διαφωνία τους το έκαναν με ευγενικό τρόπο, χωρίς εντάσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συμβιβαστική διάθεση, δεν έμπαινε όμως σε διάλογο, συνιστώντας τους να γίνουν επιτροπές διαλόγου».
Παρεμβάσεις και «εντάσεις»
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος είχε λάβει τον λόγο για περισσότερο από 20 λεπτά, όταν συνήθως οι παρεμβάσεις των Αρχιερέων δεν υπερβαίνουν τα 5 -10 λεπτά. «Παρ’ όλα αυτά», αναφέρει Ιεράρχης στην Romfea.gr, «ο Αρχιεπίσκοπος του είπε: πολύ καλά, Άγιε Μεσσηνίας, αλλά εάν κάνουμε επιτροπή, τότε να τα καταθέσετε όλα αυτά αρμοδίως και θα φέρουμε τα πάντα στην Ιεραρχία και θα πάρουμε την απόφαση».
Αντίστοιχα, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά παρενέβη και αυτός για αρκετή ώρα, όπου ο Αρχιεπίσκοπος όπως και στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον συνεχάρη και συνέστησε να ειπωθούν όλα αυτά σε αρμόδια επιτροπή.
Με πολύ ευγενικό τρόπο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος έκανε την δική του παρέμβαση, λέγοντας πως θα πρέπει να λάβουν την απόφαση να παραμείνουν οι κληρικοί στο καθεστώς μισθοδοσίας που έχουν διαφορετικά «θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα».
«Δεν θα μπορούμε να πάμε πουθενά! Πρέπει οι Αρχιερείς να δείξουμε ότι επιμένουμε στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου» είπε σύμφωνα με Αρχιερείς ο κ. Ιγνάτιος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος του απάντησε: «Μιλάτε εσείς Άγιε Δημητριάδος για το συγκεκριμένο θέμα; Εσείς;».
Σχετικά με την «αποχώρηση» του Μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ αυτή, σύμφωνα με Αρχιερείς δεν συνέβη.
Η συνεδρίαση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, όπου πολλοί αρχιερείς ήταν όρθιοι και συζητούσαν ήσυχα για τα όσα είχαν συμβεί.
«Ο Μητροπολίτης Καισαριανής ίσως παρερμήνευσε μία φράση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι ώριμη ακόμη η Ιεραρχία να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Τότε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, απάντησε: Μας αποκαλεί ανώριμους! Όμως ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, αμέσως ξεκαθάρισε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο, αλλά ανέφερε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες, αλλά ο κ. Δανιήλ είχε ήδη αποχωρήσει” – ανέφερε στην Romfea.gr Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος.
Το αδιέξοδο
Το αδιέξοδο που δημιουργείται κατά πολλούς Μητροπολίτες είναι μεγάλο. Κι αυτό γιατί η ιεραρχία αποφάσισε πως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για τη μισθοδοσία του κλήρου.
Έτσι, δεν το έχουν βάλει ως θέμα αρμοδιότητας της επιτροπής Εκκλησίας – Πολιτείας.
Η κυβέρνηση όμως επιμένει λέγοντας πως το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.
«Δικαίως», αναφέρει ο Μητροπολίτης ο οποίος κρατούσε σχολαστικές σημειώσεις από τα όσα ειπώθηκαν στην Ιεραρχία, «θα πει ο Αρχιεπίσκοπος: με ποιον τρόπο θα απαντήσουμε τώρα στην Κυβέρνηση, εφόσον έχετε αποκλείσει ως θέμα διαλόγου και τη μισθοδοσία του κλήρου; Τι θα κάνει τώρα ο Αρχιεπίσκοπος; Θα ζητήσει να γίνει πάλι έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για να συζητηθεί η απόφαση της Κυβέρνησης; Θα ζητήσει να γίνει διευρυμένη επιτροπή;».
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
«Οι Μητροπολίτες μπήκαν στη συνεδρίαση με έναν σκοπό: να μην αλλάξει το καθεστώς της μισθοδοσίας του κλήρου για να τα έχουν καλά με τον κλήρο. Ο Αρχιεπίσκοπος μπήκε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και με τις αποφάσεις και τις επιτροπές να κερδίσει χρόνο μέχρι να έρθουν εθνικές εκλογές, να αλλάξει η κυβέρνηση και να μη συμβεί καμία αλλαγή… Για διάφορους λόγους και προσωπικές επιδιώξεις τώρα όλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και υπό την πίεση των αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης».
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι “σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν από το Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση όταν έρθει η κατάλληλη ώρα”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ