Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: Μια “χειροτονία” που εκπληρώθηκε μετά από 40 χρόνια!

Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ (1896-1993).
[Διήγηση του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ]:
Κάποιος ιερομόναχος της μονής μας [Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμωνος, Αγίου Όρους] μου μιλούσε για τον εαυτό του. Κάποιο πρωί, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ήλθε στο σπίτι του κάποιος ευσεβής άνδρας, ασκητής (που τον γνώριζε ελάχιστα).
Και μόλις ο ασκητής αυτός τον πλησίασε, εκείνος ανασηκώθηκε, κάθισε στο κρεβάτι και από αμηχανία έσκυψε το κεφάλι για να τον χαιρετήσει.
Ο ασκητής βάζοντας τα χέρια στο κεφάλι του τελευταίου άρχισε να τον “χειροτονεί”. Θεωρώντας τον εαυτό του ανάξιο για το ιερατικό αξίωμα ο νυν π. Χ. απομάκρυνε τα χέρια του ασκητού. Εκείνος όμως έκανε για δεύτερη φορά το ίδιο. Τότε ο π. Χ. ταπεινώθηκε και σκέφθηκε: “Γεννηθήτω το θέλημα του Κυρίου μου είναι αδύνατο να αντισταθώ”.
Μετά από αυτή τη «χειροτονία» (όλα έγιναν με σιωπή) ο π. Χ. έζησε περισσότερα και από 20 χρόνια στον κόσμο. Ακόμη και όταν ήταν πολύ νέος, έφηβος και τον κυρίευε η επιθυμία να “διασκεδάσει” όπως οι φίλοι του, συγκρατούσε πάντοτε τον εαυτό του από κάθε έκλυτη πράξη ή επαφή λέγοντας: “Τι κάνεις· μα θα γίνεις Ιερομόναχος”!
Και αυτό εκπληρώθηκε μετά από σαράντα ή και περισσότερα ακόμη χρόνια. Τώρα είναι Ιερομόναχος.
 
Από το βιβλίο του Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ, “Αγώνας Θεογνωσίας, Η αλληλογραφία του Γέροντος Σωφρονίου με τον Δ. Μπάλφουρ”, έκδοση της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρωσίας πραγματοποίησε προσκύνημα σε ιερά σεβάσματα της Αιγύπτου

Κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και προσκλήσεως του Πατριάρχη των Κοπτών Θεοδώρου Β’ αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας … [...]

Ο φύλακας Άγγελος κάθε ανθρώπου

Στην αρχή του Συμβόλου της Πίστεως ομολογούμε πίστη στον Θεό «ποιητήν οὐρανοῦ καί γῆς, ὁρατῶν τε πάντων καί ἀοράτων». Μεταξύ αυτών των αοράτων … [...]

Ο λαγός και η χελώνα

– Ποιος θα τρέξει μαζί μου σήμερα; ……………… – Κανείς λοιπόν… Μα βέβαια, ποιος μπορεί να τα βάλει με τα πιο γρήγορα πόδια του κόσμου! Ο κυρ λαγός καθημερινά … [...]