113 χρόνια από τη μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων

Οι εκδηλώσεις τιμής στους προγόνους μας αποτελούν χρέος για όλους εμάς προκειμένου να διατηρείται η ιστορική μνήμη και να αποδίδονται οι αρμόζουσες τιμές σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την Πατρίδα.
Μία τέτοια εκδήλωση λαμβάνει κάθε χρόνο στο ορεινό χωριό Καστανόφυτο της ορεινής Καστοριάς.
Φέτος συμπληρώθηκαν 113 χρόνια από τη μάχη των κατοίκων του Καστανοφύτου και των Μακεδονομάχων κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων το έτος 1906.
Έτσι, το πρωί της 12ης Μαΐου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστανοφύτου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, του Αρχιερατικού Επιτρόπου της περιοχής π. Πασχάλη Μουτζίκη και του Διακόνου π. Ιακώβου Πνευμονίδη.
Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επίκαιρα σχετικά με την εορτή των Μυροφόρων Γυναικών και αναφέρθηκε στην τόλμη και την ανδρεία τους, που τις κατέστησε πρότυπα ορθοδόξου τρόπου ζωής.
Πέραν του μνημοσύνου για τους πεσόντες, τελέστηκε Δοξολογία, ενώ μετά την απόλυση, στην προτομή του οπλαρχηγού Αντωνίου Βλαχάκη (Καπετάν Λίτσα) ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση. Στο τέλος, το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ζωή βρίσκεται στη γραφή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/26 ΜΑΪΟΥ 2019 +ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ Αγία Γλυκερία, Όσιος Σέργιος ο Ομολογητός, Όσιος Ευθύμιος ο Νέος κτήτορας της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους,Άγιος Λαοδίκιος ο … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΣΤ΄ (26η) Μαϊου, μνήμη του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου ΚΑΡΠΟΥ ενός των Εβδομήκοντα Αποστόλων.

Κάρπος, ο του Κυρίου Απόστολος, ήκμασε κατά τους χρόνους του βασιλέως Νέρωνος, του βασιλεύσαντος κατά τα έτη νδ΄ - ξη΄ (54-68) μ. Χ. συνηριθμείτο δε μετά των Εβδομήκοντα … [...]