174 χρόνια από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου

Τα 174 χρόνια από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρκου στον Βροντάδου, εορτάστηκαν το πρωί της Κυριακής 29ης Σεπτεμβρίου ε.ε., με την τέλεση της αρχαίας Θείας Λειτουργίας του Ευαγγελιστή Μάρκου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο «Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον».
Ο Ιερός Ναός
Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στη θέση όπου τον 16ο αιώνα βρισκόταν γενουάτικη έπαυλη με ναύδριο του Αγίου Μάρκου. Με την αποχώρηση των Γενουατών από τη Χίο, ο Ναός περιέρχεται στους Ορθόδοξους και στα τέλη του 18ου αιώνα είναι δίκλιτος με παράβημα του Αγίου Κωνσταντίνου.
Καταστράφηκε στην σφαγή της Χίου το 1822 και στη συνέχεια ανεγέρθηκε νέος Ιερός Ναός τρίκλιτος με νέο παράβημα του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάζεται στις 30 Σεπτεμβρίου 1845 από τον Μητροπολίτη Χίου Σωφρόνιο.
Υπέστη φοβερές ζημιές στο σεισμό του 1881 και ανακαινίσθηκε και εγκαινιάστηκε στις 25 Απριλίου 1889.
Στον Ιερό Ναό φυλάσσεται τεμάχιο υφάσματος με αίμα του Νεομάρτυρα Αγίου Αγγελή του Αργείου.
Ο Άγιος Μάρκος δέχθηκε πρόσφατα τις ευλογητές επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Ιερός Ναός αποτελεί τη μία από τις δύο ενορίες του Βροντάδου στις οποίες διεξάγεται ο Ρουκετοπόλεμος ενώ στην ενορία λειτουργεί Ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Πνευματικόν και Πολιτιστικόν Κέντρον Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου «ο Άγιος Μάρκος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ταφή ή καύση των νεκρών;

Η προβολή του ερωτήματος της ταφής ή της καύσης των νεκρών, από ορισμένους κύκλους, τις τελευταίες δεκαετίες, επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ένα θέμα, με το … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΔ΄ (14η) Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΝΑΖΑΡΙΟΥ, ΠΡΟΤΑΣΙΟΥ, ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ και ΚΕΛΣΙΟΥ.

Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος οι θαυμαστοί και ένδοξοι Άγιοι Μάρτυρες έλαμψαν ως λαμπροί αστέρες βασιλεύοντος του ασεβεστάτου Νέρωνος, εν έτει νζ΄ (57). Ήτο … [...]