29ο Πεζό Προσκύνημα από το Χαϊνούβκα στο Όρος Γκραμπάρκα (ΦΩΤΟ)

Για την Romfea.gr | Beata & Jerzy Betlejko

Στις 15 Αυγούστου 2019 από την Ενορία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στο Χαϊνούβκα της Πολωνίας για 29η φορά ξεκίνησε Πεζό Προσκύνημα στο Όρος Γκραμπάρκα, βαδίζοντας εκεί επί τη εορτή της Μεταμόρφωσης του Κυρίου (19 Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο).
Την πνευματική φροντίδα σε πάνω από τους 300 προσκυνητές προσέφερε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού π. Ιωάννης Romańczuk.
Πεζά προσκυνήματα των Πολωνών Ορθοδόξων Χριστιανών στο Όρος Γκραμπάρκα πραγματοποιούνται την περίοδο που προηγείται της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, διότι το Καθολικό της Γυναικείας Ιεράς Μονής Μάρθας και Μαρίας, που βρίσκεται στο Όρος Γκραμπάρκα, είναι αφιερωμένο ακριβώς στη Μεταμόρφωση του Κυρίου.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι προσκυνητές που πηγαίνουν σε προσκύνημα με τα πόδια φέρουν μαζί τους ξύλινους σταυρούς διαφόρων μεγεθών.
Αυτό το έθιμο προέρχεται από μακρά παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο τοπικός πληθυσμός σώθηκε από τη θανατηφόρα επιδημία χολέρας, επειδή βρήκε καταφύγιο στο Όρος Γκραμπάρκα και έπινε νερό από μια κρήνη στους πρόποδες του Όρους.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την σωτηρία τους οι πιστοί άρχισαν να τοποθετούν ξύλινους σταυρούς στην κορυφή του Όρους Γκραμπάρκα.
Σήμερα, το Καθολικό της Ι. Μονής περιβάλλεται από δεκάδες χιλιάδες σταυρούς τους οποίους έφεραν εδώ πιστοί από όλο τον κόσμο.
Το Όρος Γκραμπάρκα είναι προορισμός προσκυνητών όχι μόνον των Ορθοδόξων της Πολωνίας, αλλά και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τί ζητάμε από το παιδί μας στο σχολείο;

Τι ζητάμε άραγε από το παιδί μας στο σχολείο; Οι γονείς θέλουμε καλούς βαθμούς. Θέλουμε το παιδί μας να απασχολείται αρκετές ώρες την ημέρα και να καλύπτει τα κενά τα … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη Κ΄ (20η) Σεπτεμβρίου, μνήμη των Αγίων Ομολογητών ΘΕΟΔΩΡΟΥ και ΕΥΠΡΕΠΙΟΥ, μαθητών του αυτού Αγίου

Μάξιμος ο σοφώτατος Όσιος Πατήρ ημών και Ομολογητής είναι εκείνος, όστις επρωτοστάτησε δια την συγκρότησιν της εν Ρώμη Συνόδου, ήτις συγκληθείσα υπό του Αγίου Μαρτίνου … [...]