3ο Πνευματικό Συνέδριο Βικαριάτου Ορθόδοξων Παλαιστινιακών και Ιορδανικών Κοινοτήτων ΗΠΑ

Tο Τρίτο Πνευματικό Συνέδριο του Βικαριάτου των Παλαιστινιακών και Ιορδανικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με θέμα “Την άχραντον Εικόνα σου προσκυνούμεν Αγαθέ – We venerate Your most pure image, O Good One”, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 του μηνός Οκτωβρίου ε.ε. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Daly City της Καλιφόρνιας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου αφού πρώτα αναγνώσθηκε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου και απήυθυνε χαιρετισμό ο Αιδεσιμολογιώτατατος Arch. Vicar Fr. George Jweinat.
Η πρώτη εισήγηση, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Δαμασκηνό Αλαζράϊ είχε θέμα “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ως Αγιογράφος της Θεομήτωρος”.
Η δεύτερη εισήγηση, από τους Αιδεσιμολογιωτάτους Fr. Θαδδαίο Hardenbrook και Fr. Luke Dingman, αμφοτέρους εφημερίους του Ι.Ν. Αγίου Λαυρεντίου Felton Καλιφόρνιας, είχε θέμα “Η ιστορία της εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου και η θεολογική της σημασία”.
Η τρίτη εισήγηση, από τον Αιδεσιμολογιώτατο Fr. John A. Peck, Προϊστάμενο του Ι.Ν. Πάντων των Αγίων της Βόρειας Αμερικής στο Sun City της Αριζόνας, είχε θέμα “Η διαφορά εικονολατρείας από την ειδωλολατρεία”.
Η τέταρτη εισήγηση, από τον Αιδεσιμολογιώτατο Fr. Leo Arrowsmith, κληρικό της OCA που τυγχάνει και αγιογράφος, είχε θέμα “Η Ερμηνεία των εικόνων της Γεννήσεως του Χριστού και της Αναστάσεως”.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σύνεδροι προσήλθαν από διάφορες πόλεις της Καλιφόρνιας και από τις γειτονικές Πολιτείες της Αριζόνας, του Αϊντάχο και της Νεβάδα.
Μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που ακολούθησε, οι ακροατές του Συνεδρίου βρήκαν απαντήσεις στις απορίες τους σε ό,τι αφορά την Ορθόδοξη Θεολογία των εικόνων.
Προ του πέρατος του Συνεδρίου ο Πανοσιολογιώτατος π. Δαμασκηνός Αλαζράϊ παρουσίασε το νέο DVD του αγιογράφου Fr. Luke Dingman, εκδόσεων του Βικαριάτου, στο οποίο καταγράφονται τα στάδια αγιογράφισης των τοιχογραφιών που απεικονίζουν τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου του Αρχιδιακόνου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Felton της Καλιφόρνιας.
Το Συνέδριο έληξε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου καλύφθηκαν δημοσιογραφικά από τον Ορθόδοξο Τηλεοπτικό Σταθμό του Βικαριάτου ”St. Andrew Orthodox TV” και τη γνωστή αραβόφωνη εφημερίδα ”Charisma”, που εκδίδεται στην Αμερική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Λουκάς ο ιατρός Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς καταγότανε από την Αντιόχεια της Συρίας. Ήταν Έλληνας και από μικρός ασχολήθηκε με τα γράμματα. Γνώριζε πολύ καλά τα … [...]