500η επέτειος του Καθεδρικού Ναού Κουρτέα της Αρχιεπισκοπής Άρτζες

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου η μνήμη του Αγίου Πρίγκιπα Νεάγκοε Βασάραβ στην Ρουμανία.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Κουρτέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Άρτζες, προεξήρχε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ.
Επίσης συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας Θεοφάνης, ο Αρχιεπίσκοπος Ραμνίκ Βαρσανούφιος, ο Αρχιεπίσκοπος Άρτζες κ. Καλίνικος και ο Επίσκοπος Τούλτσεα Βησσαρίων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πατριάρχης Δανιήλ επικεντρώθηκε στη ζωή του Αγίου Πρίγκιπα Νεάγκοε Βασάραβ, υπογραμμίζοντας ότι η ζωή του είναι παράδειγμα για κάθε χριστιανό.
«Ο Άγιος Νεάγκοε ήταν άνθρωπος της ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα υπερασπιστής του λαού. Ήξερε πώς να συνδέσει δεσμούς φιλίας με όλα τα γειτονικά κράτη, αποφεύγοντας έτσι τις ανθρώπινες θυσίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ρουμανίας.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, αναφέρθηκε στην μέριμνα του Αγίου για την Εκκλησία, η οποία εκδηλώθηκε στους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλα τα μέρη της γης.
«Ο Άγιος Νεάγκοε βοήθησε τα Πατριαρχεία Κωνσταντινούπολης και Ιεροσολύμων, ενώ υποστήριξε και τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους, προσφέροντας υλική βοήθεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο οικοδόμημα του Αγίου είναι αυτός ο Καθεδρικός Ναός Κουρτέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Άρτζες, βυζαντινού ρυθμού, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 500 χρόνια.»
{youtube}a5g5g0gj_bc{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ, ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 18 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Λουκά, του Ευαγγελιστού. Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του … [...]

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Λουκάς ο ιατρός Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς καταγότανε από την Αντιόχεια της Συρίας. Ήταν Έλληνας και από μικρός ασχολήθηκε με τα γράμματα. Γνώριζε πολύ καλά τα … [...]

Ο Αγιος Λουκας ο Ευαγγελιστης

Καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἀντιόχεια τῆς Συρίας. Ἦταν γιατρὸς στὸ ἐπάγγελμα, ὅμως γνώριζε πολὺ καλὰ τὴ ζωγραφικὴ τέχνη. Μάλιστα σὲ αὐτὸν ἀποδίδονται οἱ πρῶτες εἰκόνες τῆς … [...]