8η Διεθνής Συνάντηση του «Studium Historicorum Ecclesiasticorum»

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και φέτος οι εργασίες της 8ης Διεθνούς και της 12ης συνολικά Συνάντησης του «Studium Historicorum Ecclesiasticorum» η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Παροναξίας στο ιστορικό και φιλόξενο νησί της Νάξου και στο χώρο των εκκλησιαστικών της κατασκηνώσεων.
Η Συνάντηση διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του «Studium Historicorum Ecclesiasticorum», που είναι το κοινό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Τμημάτων Θεολογίας ΕΚΠΑ και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ.
Ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ως αίτημα των φοιτητών και πρωτοβουλία του κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 το Σεμινάριο, διεξάγεται με συνδιοργανωτή τον Ιστορικό κλάδο του Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, με υπεύθυνο τον κ. Βασίλειο Κουκουσά, Καθηγητή των Πηγών της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, και τον κ. Ιωάννη Μπάκα, Επίκουρο Καθηγητή της Ιστορίας των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 το «Studium Historicorum Ecclesiasticorum» της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια από τις δράσεις του Εργαστηρίου Ιστορίας, Πολιτικής, Διπλωματίας και Γεωγραφίας της Εκκλησίας «EUSEBIUS LAΒ».
Το Σεμινάριο έχει ως στόχο τη δημιουργία φυτωρίου νέων επιστημόνων που διακρίνονται για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας.
Παράλληλα, επιθυμεί να εμφυσήσει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών και να τους παραχωρήσει βήμα, στο οποίο να μπορούν να ανακοινώνουν τα πορίσματα των ερευνών τους.
Το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν: «Βενετία, η νέα Αλεξάνδρεια», και εντάσσεται στο τέλος ενός κύκλου έξι διεθνών Συνεδρίων που ανέδειξαν τα τελευταία χρόνια την ιδιαίτερη σχέση της Ιταλίας με τον βυζαντινό Ελληνισμό και τον χριστιανικό της πολιτισμό.
Το Συνέδριο περιλάμβανε πάνω από 40 εισηγητές, κατανεμημένους σε έντεκα συνολικά συνεδρίες και είχε και πάλι μια ιδιαίτερη αλλά και ευχάριστη πρωτοτυπία για επιστημονικά συνέδρια.
Οι ανακοινώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στους φοιτητές αλλά υπήρξε συμμετοχή πολλών αξιόλογων καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στο χώρο των εισηγητών, όσο και στο χώρο των συμμετεχόντων, στο ίδιο με τους φοιτητές βήμα, στις ίδιες με αυτούς συνεδρίες όπως ο Jean-Marie Martin, Kαθηγητής-Eρευνητής στο CNRS της Γαλλίας και στην Ecole Française de Rome, ο Pablo Argárate, Kαθηγητής στην καθολική θεολογική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Graz, ο Θωμάς Ιωαννίδης, Αν. Καθηγητής της Ερμηνείας της Κ.Δ. και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, ο Στέφανος Ευθυμιάδης, Καθηγητής του Βυζαντινού Πολιτισμού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, η Σοφία Παπαϊωάννου, Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ., ο Διονύσιος Καλαμάκης, Αν. Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας επίσης του ΕΚΠΑ., ο Κυριάκος Σταυριανός, Αν. Καθηγητής της Ορθόδοξης Πατερικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και ο Αθανάσιος Καψάλης, Αν. Καθηγητής της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία των Αθηνών.
Φέτος, για πρώτη επίσης φορά, συμμετείχαν φοιτητές από το πρώτο και δεύτερο έτος επιτυχούς λειτουργίας του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός» των Τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]