Eορτή των Γραμμάτων και Απονομές βραβείων Μαθητικού Διαγωνισμού Δ' Ευγενείων (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε κλίμα χαράς και ευλογίας και με την ευκαιρία της μεγάλης Εορτής των Τριών Ιεραρχών διοργανώθηκε την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019, η καθιερωμένη «Εορτή των Γραμμάτων» στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, κ. Ιουστίνου.
Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με επίκαιρα τραγούδια και ύμνους η Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως.
Την κεντρική, εόρτια ομιλία ανέπτυξε με ιδιαίτερη θέρμη και παραστατικότητα η Χρυσή Ολυμπιονίκης και Aντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Βούλα Πατουλίδου.
Ακολούθησε η Τελετή Βράβευσης μαθητών που διακρίθηκαν στον Γ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Έκφρασης και Δημιουργίας με θέμα τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη στο πλαίσιο του θεσμού «Δ΄ Ευγένεια» και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Το 1ο Βραβείο δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο απονεμήθηκε στους μαθητές του Γυμνασίου Αρχιλόχου Πάρου, οι οποίοι δημιούργησαν μια εξαιρετική ταινία χρησιμοποιώντας σκηνικά εποχής με θέμα τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου διάρκειας 25 λεπτών.
Το 2ο Βραβείο δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο έλαβαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λαγκαδά για τη δημιουργία βίντεο που περιλαμβάνει επιστημονικές συνεντεύξεις.
Το 3ο βραβείο δημιουργίας Ψηφιακού Βίντεο απονεμήθηκε στους μαθητές των Κατηχητικών Συνάξεων Λυκείου Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς, οι οποίοι δημιούργησαν ένα πρωτότυπο βίντεο με το βίο του Αγίου Ευγενίου με χρήση ψηφιακών μέσων επεξεργασίας κινουμένων σχεδίων – video animation.
Στα βραβεία Ποίησης-Λογοτεχνίας διακρίθηκε με 1ο βραβείο ο μαθητής Τσελίκογλου Δημήτριος από το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Νεαπόλεως για το έργο του «Ύμνος εις τον μάρτυρα Ευγένιον τον Τραπεζούντιον, ψαλλόμενος κατά το Αγνή Παρθένε, Δέσποινα.»
Το 2ο βραβείο Ποίησης-Λογοτεχνίας έλαβε η μαθήτρια Παύλου Μαρία-Αριάδνη από το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών και το 3ο βραβείο η Ασπανίτζε Μαρία-Μεξέδα από το 2ο Γενικό Λύκειο Ορεστιάδας.
Στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής διακρίθηκαν οι μαθητές:
Γερόπουλος Μιλτιάδης με 1ο βραβείο (21ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης), Βακάλη Δέσποινα με 2ο βραβείο (1ο Δημοτικό Αμυνταίου) και Κοσμαδέλης Αργύριος με 3ο βραβείο (Δημοτικό Σχολείο Χανιώτης).
Ο Σεβασμιώτατος, κατά την Τελετή Απονομής των βραβείων, αρχικά ευχαρίστησε ολόθερμα τη Χρυσή Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου για την ευγενική συμμετοχή της και το θερμουργό της λόγο.
Ακολούθως, βαθύτατα συγκινημένος απένειμε στους διακριθέντες μαθητές που προσήλθαν από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας τα βραβεία μαζί με τα χρηματικά έπαθλα, συνεχάρη ολόψυχα τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς για τις εξαιρετικές δημιουργίες και το υψηλό επίπεδο, ενώ τέλος απηύθυνε πατρικό και εγκάρδιο λόγο εξαίροντας το ρόλο που χάραξαν ο Άγιοι Τρεις Μεγάλοι Ιεράρχες ως οδοδείκτες αληθινής ζωής και ουρανού!
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, π. Ιουστίνος, επέδωσε χρηματικά βραβεία-υποτροφίες επιβραβεύοντας όλους τους επιτυχόντες πρωτοετείς νεοεισαχθέντες φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεως.
{youtube}lE-j_-_jMzo{/youtube}
{youtube}IEvDH0LoTNg{/youtube}
{youtube}odndQfB8tE0{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση στην Οικουμενική Ορθοδοξία

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός του κεντρικού Τμήματός του, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα … [...]