Άγιος Συμεών Νέος Θεολόγος: ''Έτσι πρέπει να είναι ο Ιερεύς''

Πολλές φορές όταν ρωτούσαν τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο πως πρέπει να είναι ο Ιερέας, απαντούσε απλά, με κατάνυξη και στεναγμούς:
«Αλίμονο, αδελφοί, γιατί με ρωτάτε για τέτοια ζητήματα; Τό πράγμα είναι φοβερό και να το σκέπτεται κανείς.
Εγώ είμαι ολότελα ανάξιος για να είμαι ιερεύς, εννοώντας πόσο φοβερή είναι ή ιερατική άξια.
Όμως με ασφάλεια ο ταπεινός γνωρίζω, ποιος πρέπει να είναι ο ιερεύς.
Πρώτα απ΄ όλα αγνός, όχι μόνο στο σώμα αλλά πολύ περισσότερο στην ψυχή του. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αμέτοχος από κάθε είδους αμαρτία· ταπεινός στο εξωτερικό ήθος καί συντετριμμένος στον εσωτερικό του κόσμο.
Οταν θά στέκεται μπροστά στήν αγία Τράπεζα, οφείλει η βλέπει νοερά το Θεό και με τα μάτια του σώματος τά τίμια Δώρα· και αυτόν που αόρατα παρίσταται στα δώρα να Τόν κατέχει με ζωντανή επίγνωση στην καρδιά του, για να μπορεί μέ παρρησία να προσφέρει τις ευχές και να συνομιλεί με το Θεό και Πατέρα σαν φίλος με φίλο και ακατάκριτα να λέει: “Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς”.
Και τούτο επειδή θα έχει, με τη χάρη της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, ένοικο μέσα του τον αληθινό Θεό και κατά φύση Υιό του Θεού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο ορθόδοξος μοναχισμός

Ο μακαριστός Γέρων Μωυσής Αγιορείτης μιλάει για την ιστορία, την ζωή και την άσκηση, αλλά και το βαθύτερο νόημα του ορθόδοξου μοναχισμού.   %audio% … [...]

Καλοκαίρι με Χριστό

Με τη χάρη του Θεού, ένα νέο βιβλίο εξεδόθη για τις ανάγκες των παιδιών κατά τους θερινούς μήνες. Γραμμένο με πολλή αγάπη από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. … [...]