Άμεση εγγραφή των Ψαλτών στο Μητρώο Καλλιτεχνών (ΕΡΓΑΝΗ)

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη απέστειλε η ΟΜΣΙΕ Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, σχετικά με την εγγραφή των Ιεροψαλτών και των Καθηγητών Μουσικής στο υπό σύσταση Μητρώο Καλλιτεχνών (ΕΡΓΑΝΗ).
Πρόκειται για  επαινετή κίνηση από το σύνολο του ιεροψαλτικού κόσμου με αφορμή το διάλογο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη σημαντική πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να δημιουργήσει στην Ελλάδα, ένα Μητρώο Καλλιτεχνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη «επιτυχία» της λήψης από μια ελάχιστη μερίδα συναδέλφων του επιδόματος των 800 ευρώ, έγινε με την αναφορά στον ΚΑΔ 94.91.10.03 (Υπηρεσίες Ιερών Ναών) και όχι Υπηρεσίες Ιεροψαλτών. Είναι γεγονός επίσης ότι πουθενά στο ελληνικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει η περιγραφή «ψάλτης», «ιεροψάλτης», «βυζαντινή μουσική», «ψαλτική τέχνη» κλπ.

Οι ψάλτες είναι καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, με πολυετείς σπουδές, πολύ ταλέντο και ιστορική αξία, διεθνώς αναγνωρισμένη. Και με την επιστολή αυτή η ΟΜΣΙΕ επισημαίνει το δικαίωμα να αναγνωρίζεται το ιεροψαλτικό λειτούργημα ως εξόχως καλλλιτεχνικό (άλλωστε αναγνωρίζεται ρητά και στον Κανονισμό Ιεροψαλτών) και έτσι να εγγραφεί κανονικά στο Μητρώο Καλλιτεχνών του ΥΠΠΟΑ.

Για να διαβάστε την Επιστολή πατήστε εδώ
 

 
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κοινά στοιχεία μεταξύ των θρησκειών

Αυτά όσον αφορά τις απαρχές της θρησκείας, όμως υπάρχουν φορές που έχουμε ακούσει ανθρώπους να ισχυρίζονται πως όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο και πως όλες οδηγούν στον … [...]

Διανομή δεμάτων από ΚΕΣΟ (ΦΩΤΟ)

Για τη Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου Μια ακόμα διανομή του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) λαμβάνει χώρα από χθες Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 και μέχρι την Δευτέρα 1 … [...]