Ανοίγουν σταδιακά οι Ναοί στην Αλβανία

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ξαναβρεθούν στους ναούς και να συμμετέχουν έτσι ενεργά στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, τηρώντας, βέβαια, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, που οι υγειονομικές αρχές ορίζουν.
Ειδικότερα ορισμένοι ναοί άνοιξαν τις πόρτες τους για τους πιστούς από τις 17 Μαΐου, ενώ οι ναοί των Τιράνων και του Δυρραχίου θα υποδεχθούν τους πιστούς από την Κυριακή 24 Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι στην τηλεδιάσκεψη, στις 5 Μαΐου, των θρησκευτικών ηγετών της Αλβανίας με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε ζητήσει σταδιακό άνοιγμα των ναών, τονίζοντας ότι «οι χώροι λατρείας προσφέρουν ελπίδα και χαρά. Να δώσουμε στους ανθρώπους αυτή την ευκαιρία, τηρώντας τις οδηγίες των αρχών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας τα καθίσματα θα τοποθετηθούν στις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ τους, καθορίζοντας έτσι και τις αποστάσεις μεταξύ των πιστών.
Οι πιστοί καλούνται να αποφύγουν οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ τους, καθώς και επαφή με αντικείμενα στην εκκλησία. Όπως τονίζεται, ο σεβασμός στα ιερά αντικείμενα αρκεί με μια εκδήλωση ταπεινότητα μπροστά τους.
Στην είσοδο των εκκλησιών θα υπάρχει απολυμαντικό χεριών καθώς και άτομα υπεύθυνα για την πρόοδο των κανόνων.
Επίσης, όπου υπάρχει η δυνατότητα, θα λειτουργούν παράλληλα μερικοί ναοί, προκειμένου να γίνεται κατανομή πιστών.
Παροτρύνονται οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, καθώς και εκείνοι, που έχουν προβλήματα υγείας, να αποφεύγουν να εκκλησιάζονται και να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το ραδιόφωνο “Ανάσταση”.
Να σημειωθεί ότι όλη αυτή την περίοδο, που η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε και την Αλβανία, η Ορθόδοξη Εκκλησία, με τη συνετή καθοδήγηση του Προκαθημένου της, τήρησε υπεύθυνη στάση και στάθηκε με αλληλεγγύη δίπλα στον αλβανικό λαό.
Ήταν αρωγός στην προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τήρησε τις αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και έδειξε προς όλους την αγάπη της και προσευχήθηκε για όλους θερμά.
Η προσευχή, θεωρήθηκε απαραίτητη την δύσκολη αυτή περίοδο, γιατί έχει το στοιχείο της πίστης και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Χριστού. Αλλά κυρίως της ελπίδας στο πρόσωπο του Χριστού.
Ενισχύθηκαν και ενισχύονται οι φτωχές και απομονωμένες οικογένειες με φαγητό και τρόφιμα σ’ όλη τη χώρα, ενώ διανεμήθηκε υγειονομικό υλικό στην Αστυνομία κ.λπ.
Και δόθηκε το μήνυμα ότι όταν είμαστε βαθύτατα απελπισμένοι και πανικοβλημένοι, αφού κάνουμε ό,τι είναι από ανθρώπινης πλευράς καλύτερο για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, είναι αγαλλίαση και ανακούφιση να… συναντηθούμε με το Θεό…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ήχος φερομένης πνοής βιαίας

Του Αρχιμ. Παρθενίου Δ. Ασημίδηκληρικού της Ι. Μ. Σιδηροκάστρου Μεγάλη Δεσποτικὴ η επερχόμενη εορτὴ. Εορτάζουμε, τιμούμε, προσκυνούμε και λατρεύουμε το 3ο πρόσωπο της … [...]

Άσκηση στην Εκκλησία

Μια σημαντική λέξη στην Πίστη μας λέγεται Παράδοση. Μία λέξη που γενικά θυμίζει κάτι από το παρελθόν, κάτι για πολλούς ξεπερασμένο. Όμως αν μπροστά από την λέξη αυτή μπει … [...]

Χριστιανισμός και ιστορία

Αυτά όσον αφορά το πνευματικό μέρος, όμως αναδύεται ακόμα ένα ζήτημα που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από τις θρησκείες, και είναι αυτό της ιστορικότητας. Ο Κύριος … [...]