Βερολίνου Μάρκος: «Να μην εργαλειοποιείται η Εκκλησία του Χριστού για γεωπολιτικά ζητήματα»

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος

“Οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το μόνο που κάνουν είναι να σπείρουν εχθρότητα και διχόνοια” – δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο “pravlife”, ο Μητροπολίτης Βερολίνου και Γερμανίας κ. Μάρκος (ROCOR).
Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπογράμμισε ότι “η πολιτική αυτή έχει έναν σκοπό: την διαίρεση της Ορθοδοξίας”.
“Εμείς ως ROCOR ποτέ δεν είχαμε ψευδαισθήσεις για την Κωνσταντινούπολη. Από καιρό έχουμε πει ότι οι αποφάσεις αυτές, είναι σε μεγάλο βαθμό αντικανονικές, αλλά ποτέ δεν μας άκουσαν. Επομένως, οι πράξει αυτές μόνο διχόνοια έχουν φέρει” – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Μάρκος.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Βερολίνου και Γερμανίας, σημείωσε πως “η πολιτική του Φαναρίου είναι μια πολιτική διαχωρισμού. Με όλα όσα κάνουν φέρνουν σύγχυση και σχίσμα στην Ορθοδοξία”.
“Η αναγνώριση της ψευτοδομής της Ουκρανίας και η εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας, οδήγησε την Εκκλησία σε διαφωνία. Η κατάσταση αυτή θα δημιουργεί προβλήματα για πολλά χρόνια” – ανέφερε ο Μητροπολίτης Μάρκος.
Ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ρωσίας εκτός Ρωσίας, υπογράμμισε ότι πολλές Τοπικές Εκκλησίες δεν συμφωνούν με τις απόψεις της Κωνσταντινούπολης.
“Σε όλες τις δυσκολίες που ενέκυψαν εντός της Εκκλησίας, διεξήχθη ένας πανορθόδοξος διάλογος και η Εκκλησία πάντα βγήκε νικητής. Νομίζω ότι ο σημερινός διαχωρισμός θα είναι πιο σοβαρός από τον διαχωρισμό του 1054. Αν και δεν βλέπω κάποιο αδιέξοδο, εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ενότητα” – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Μάρκος.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η Εκκλησία του Χριστού δεν πρέπει χρησιμοποιείται ως εργαλείο γεωπολιτικών πολέμων”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το μυστήριο του γάμου

Ομιλία για το μυστήριο του γάμου από τον π. Μύρωνα Σιμωνοπετρίτη που έγινε σε σύναξη νέων στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Βύρωνα Αττικής. %audio% … [...]

"ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΡΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ “(Αγ.Νεκταρίου)

Άπό τά Άπαντα τού Άγίου Νεκταρίου..Τόμος Γ´ Ό Άγιος Νεκτάριος,τίς έλεύθερες ώρες του,ίδίως στή Ριζάρειο Σχολή,σχεδίαζε Σταυρούς καί έγραφε έπ´ αύτών είτε άγιογραφικά … [...]

Περί παράδοσης…

Παράδοση. Παρά και δίνω. Παραδίδω. Μεταφέρω. Μεταλαμπαδεύω. Συνεχίζω. Διαιωνίζω. Διατηρώ. Ακολουθώ. Τηρώ. Φροντίζω. Φυλάω. Διατηρώ και άλλα τόσα συνώνυμα και εννοιολογικά … [...]