Γέροντας Ιωακείμ Σπετσιέρης: Το πρόσωπο του ιερουργού ήταν σαν φλόγα φωτιάς!

Ο Γέροντας, Αρχιμανδρίτης, π. Ιωακείμ Σπετσιέρης (1858-1943). Φωτογραφία Αγιορειτική Φωτοθήκη.
(Επιμέλεια-διασκευή Στέλιος Κούκος)
[Διηγείται ο Αρχιμανδρίτης, π. Ιωακείμ Σπετσιέρης]:
Κατά την Δ’ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής λειτουργούσε στο καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα ο Ιερομόναχος Γερμανός.
Εγώ βρισκόμουν στον δεξιό χορό μαζί με τους ψάλτες. Κοντά μου βρισκόταν ο Ιερομόναχος Κύριλλος, αδελφός της Μονής, ο οποίος ήταν στην ηλικία των 70 ετών.
Αφού έγινε η Μεγάλη Είσοδος και εισήλθε στο θυσιαστήριο με τα Τίμια Δώρα, ο λειτουργός Ιερομόναχος Γερμανός, έσυρε ο νεωκόρος τα δεξιά και αριστερά παραπετάσματα της Αγίας Τραπέζης*.
Όταν δε βγήκε στην Ωραία Πύλη, ο ιερουργών π. Γερμανός, για να ευλογήσει το εκκλησίασμα, μου φάνηκε το πρόσωπο του σαν φλόγα φωτιάς.
Και επειδή νόμισα πως κάτι δυσάρεστο συνέβη σ’ αυτόν, είπα με συγκίνηση στο Ιερομόναχο Κύριλλο που στεκόταν δίπλα μου:
– Τι έπαθε ο παπά Γερμανός;
Μου λέγει:
– Σώπα, η Θεία Χάρις τον εφήρπασε! Τώρα δεν βρίσκεται πνευματικά σ’ αυτόν τον κόσμο. Ευρίσκεται πνευματικά στον ουρανό. Δεν βλέπεις ότι μηχανικά και ως αφηρημένος κάνει τις κινήσεις; Όταν ιερουργεί πάντοτε συμβαίνει αυτό.
Από τότε παρατηρούσα και πάντοτε όταν λειτουργούσε αρπαζόταν από την Θεία Χάρη. Δεν τολμούσα, όμως, να του πω τίποτε.
* Πρόκειται για παράδοση της Ιεράς Μονής για να μένει ο λειτουργός απερίσπαστος.
 
Από το βιβλίο Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ Σπετσιέρη, “Απομνημονεύματα, Άγιον Όρος-Ιεροσόλυμα”, έκδοση Ιεράς Καλύβης, “Σύναξις των Αγίων Αναργύρων” Νέα Σκήτη, Άγιον Όρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΙΣΜΟΥ

Αδελφοί μου, θέλω να σας πω για ένα θέμα που ξεχνάμε καμιά φορά επειδή ζούμε σε ένα κλειστό κύκλο. Πώς είναι λοιπόν να μην είσαι Χριστιανός ή να είσαι άθεος; Δεν υπάρχει … [...]

Η πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς

Κατά την έναρξη της Επανάστασης η Τριπολιτσά αποτελούσε σημαντικότερο διοικητικό, στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο της Πελοποννήσου και γενικότερα της νότιας Ελλάδας. Η … [...]