Για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Γράφει ο Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης, δρ. Θεολογίας ΑΠΘ

Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί κατάργησης της σχολικής αργίας προς τιμήν της μνήμης των Τριών Μεγίστων Φωστήρων «τῆς Τρισηλίου Θεότητος», δηλαδή των Τριών Ιεραρχών, που για τα κατά Θεόν κατορθώματά τους εκφράστηκαν με θαυμασμό όσοι προσέγγισαν πραγματικά τα έργα τους, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό εξομολογητικό απόσπασμα του μεγάλου θεσσαλονικιού δημιουργού Ν.Γ.Πεντζίκη, για την αργία προς τιμήν του αγίου Δημητρίου, του εορταζομένου ως Πολιούχου της Θεσσαλονίκης:
«Ο κ. Πωσνατομπούμ […] διάβαζε στο Νέο Μαρτυρολόγιο ότι το εντοιχισμένο κεφάλι ενός, που με έρωτα ακατάσχετο όσο και ακατανόητο, προσεφέρθη να πεθάνει από αγάπη για τον Χριστό, που εθυσιάσθη για όλους μας, έφεγγε με λάμψη άσβηστη.
“Η λάμψη αυτή εξηγεί τη διαδοχή των εποχών, του καλού καιρού με τον άσκημο, της μέρας με τη νύχτα”, σκέφτηκε και παρ’ όλο ότι τα οικονομικά του δεν του το πολυεπιτρέπουν, ξεσήκωσε την οικογένειά του να πάνε να διασκεδάσουν τιμώντας τη μνήμη του Μεγάλου  Αγίου που εόρταζε.
Αργότερα, εκεί που καλότρωγαν, κατευχαριστημένος είπε της γυναίκας του: “Έτσι αν το καθιερώσουμε κάθε χρόνο το φαγοπότι, το παιδί θα θυμάται τον Άγιο, νιώθοντας διά της έξεως την υπόσταση της Ουρανίου υπάρξεως, που αλλιώς δύσκολα δίχως τεχνάσματα την αντιλαμβανόμαστε”. 26.10.65».
Μάλιστα, όπως ρωτά αλλού ο Πεντζίκης, με αφορμή το λόγο του για την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης: «Το δίδαγμα της Εκκλησίας τελικά, δεν είναι η ελπίδα προς τη δυνατότητα ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί κι’ όταν παύουν τα χέρια να επεμβαίνουν;».
Αντί, λοιπόν, να ερμηνεύεται, έτι περισσότερο, το νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, τελικά η μνήμη τους παραγκωνίζεται από τη σχολική παιδεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η μυστική πράκτορας και ο καλόγερος

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τη ζωή του κριτικού τέχνης και αρχιμανδρίτη π. Αρσένιου Στρελτσώφ (1894-1970), πολιτικού κρατούμενου και σύγχρονου αγίου της ρωσικής γης. … [...]

Ο Άγιος Κασσιανός ο άστεγος

Τα δίσεκτα χρόνια στη λαϊκή παράδοση έχουν συνδεθεί μ΄ ατυχιές, με συφορές, μ΄ αναποδιές και μ΄ όλα τα κακά. Ας θυμηθούμε για λίγο το σπαραχτικό τραγούδι του Νεκρού … [...]

Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι

– Δεν αντέχω άλλο… Ξύλο και βάσανα όλη μέρα, κάθε μέρα… Μονολογούσε καθώς έτρεχε να κρυφτεί μέσα στο δάσος ο Ανδροκλής… Πριν λίγο, το είχε σκάσει από το σπίτι του … [...]