Διαδικτυακή Ημερίδα: Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία: Πρώτες Διερευνήσεις

Σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου και ώρα 18:00-21:00, θα διεξαχθεί Διαδικτυακή Ημερίδα μέσω facebook με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία: Πρώτες Διερευνήσεις», με την συμμετοχή του Σταύρου Γιαγκάζογλου, Επ. Καθηγητή Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ, του Γιώργου Γιαννακόπουλου, Ερευνητή ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και SciFY και του Αλέξανδρου Μπατάλια, φοιτητή Θεολογίας, ΕΚΠΑ.
Την ημερίδα διοργανώνει η ομάδα «Κοσμολογία και Θεολογία. Επιστήμη και Θρησκεία». Ο Κωδικός για την συνάντηση θα ανακοινωθεί στις 17:00, στην ομάδα «Κοσμολογία και Θεολογία. Επιστήμη και Θρησκεία» στο facebook.

Είναι κοινός τόπος ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εφαρμογές σε όλο και περισσότερες περιοχές της ζωής μας. Πέρα όμως από αυτές και σχεδόν εξ’ ορισμού, η ΤΝ θέτει στο προσκήνιο το ερώτημα της ανθρώπινης νοημοσύνης και της τεχνητής προσομοίωσής της. Και αφού η νοημοσύνη είναι μία από τις βασικές ιδιότητες του ανθρώπου, δεν μπορεί να αποφύγει τη συνάντησή της με το ερώτημα του ανθρώπου εν γένει.
Από την άλλη πλευρά, η Χριστιανική Θεολογία με βάση τη διδασκαλία της κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση δημιουργίας του ανθρώπου καθώς και το γεγονός της Ενανθρώπησης έχει διαμορφώσει και συνεχίζει να διαμορφώνει τη δική της προσέγγιση στον άνθρωπο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση του με τον Θεό.
Οι δύο αυτές προσεγγίσεις συνυπάρχουν στην κοινωνία μας και τη ζωή μας με το σχετικό τους βάρος να ποικίλει. Με ποιόν τρόπο αυτό συμβαίνει; Είναι εντελώς ξένες μεταξύ τους σα να προέρχονται από διαφορετικό κόσμο; Ή μία αμφισβητεί την άλλη σε ένα κλίμα εχθρότητας και καχυποψίας ή μήπως υπάρχει η δυνατότητα η συνύπαρξη αυτή να γίνει πιο δημιουργική και γόνιμη προς όφελος και των δύο; Μπορούν οι προκλήσεις της ΤΝ να οδηγήσουν σε μία εκ νέου εμβάθυνση της Χριστιανικής θεώρησης του ανθρώπου; Και αντίστροφα, μπορεί η Χριστιανική ανθρωπολογία να ξεκλειδώσει νέες κατανοήσεις της ΤΝ απελευθερώνοντας την από στείρες αγκυλώσεις;
Στη διαδικτυακή ημερίδα που προσκαλείσθε να συμμετέχετε, θα διερευνηθούν τα παραπάνω ερωτήματα αφού πρώτα γνωρίσουμε τις βασικές πτυχές των δύο παραπάνω θεωρήσεων του ανθρώπου. Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος θα αναλάβει τη γνωριμία μας με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το ευρύ πεδίο της χριστιανικής ανθρωπολογίας, ενώ ο Αλέξανδρος Μπατάλιας θα αποπειραθεί μία πρώτη ανίχνευση της αλληλεπίδρασής της. Και φυσικά όλοι εσείς με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας θα την εμπλουτίσετε με τη δυναμική που χρειάζεται για τη διερεύνηση των ερωτημάτων που έχει θέσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ