Εορτασμός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αλβανία

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος εορτάστηκαν στους ναούς της Εκκλησίας της Αλβανίας. 
Στο Δυρράχιο και συγκεκριμένα στο ναό του Αποστόλου Παύλου και Αστείου, την παραμονή   της εορτής τελέστηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.
Εξάλλου κατανυκτικός ήταν ο εορτασμός σ’ ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Απόστολο Πέτρο στο χωριό Ντάρδε Κορυτσάς.
Περιορισμένος ο χώρος, λίγοι οι πιστοί, ωστόσο μεγάλη η λατρευτική διάθεση προς τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους. 
Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητροπολεώς του, στο χωριό Άγιος Πέτρος.
Μάλιστα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας, τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του αείμνηστου ιερέα Νικόλαου Λούσι. 
Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό Πέτρου και Παύλου στην πόλη Πεκίν. 
Μάλιστα στο κήρυγμά του έκανε λόγο για το ιεραποστολικό έργο των Αποστόλων, που συνεχίζεται, όπως τόνισε,  στη σύγχρονη εποχή της Εκκλησίας της Αλβανίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. 
Ευχήθηκε στο Μακαριώτατο γρήγορη ανάρρωση από το πρόβλημα, που αντιμετώπισε, και καλή υγεία. 
Τους Πωτοκορυφαίους Αποστόλους ευλαβούνται ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας, γνωρίζοντας ότι κακοπάθησαν για το Χριστό.
Στην εποχή μας, που η κακοπάθεια για το Θεό απορρίπτεται, χρειάζεται δυνατή πίστη για να πάει κανείς αντίθετα στο ρεύμα και να αγνοήσει τον εξοβελισμό και τον ονειδισμό.
Ένα σημαντικό δίδαγμα από τη ζωή των Αποστόλων είναι ότι για να αποδείξουν ότι ο Θεός σώζει τους αμαρτωλούς ανθρώπους, φέρνουν παράδειγμα τον εαυτό τους.  
Είναι χαρακτηριστική η φράση του Παύλου ότι “Ο Χριστός ήλθε να σώσεις τους αμαρτωλούς, πρώτος από τους οποίους είμαι εγώ”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η Αγία Γραφή

Η Αγία Γραφή, αδελφοί χριστιανοί, είναι το ιερό εκείνο βιβλίο, που μας λέγει τι έκανε ο Θεός για μας και πως πρέπει να ζούμε εμείς σαν χριστιανοί, ανήκοντες σ᾽ Αυτόν. Το … [...]

Η αγιότητα του γέροντος Σωφρονίου

Η αγιότητα του γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ (+1993) Το παρόν γράφεται εξ αφορμής της πρόσφατης ανοίκειας και βλάσφημης επίθεσης προς το πρόσωπο του οσίου γέροντος δια … [...]