Ερώτηση από την Ελληνική Λύση για την απόσυρση των βιβλίων των Θρησκευτικών

Ερώτηση προς την κα Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με την απόσυρση των βιβλίων των Θρησκευτικών που διδάσκονται σήμερα οι μαθητές στα σχολεία, κατέθεσε στην Βουλή ο Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση κ. Κυριάκος Βελόπουλος.
Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση του κ. Βελόπουλου:
Βουλή των ΕλλήνωνΔιεύθυνση Κοινοβουλευτικού ΕλέγχουΑριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων.5883………………………..Ημερομ. Καταθέσεως…22-4-2020………………………….
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 22-4-2020
Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ»
Κυρία Υπουργέ,
Προ ολίγων μηνών, η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε τις υπ’ αριθμ. 1749/2019 και 1752/2019 Αποφάσεις, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αποφάσεις του τέως υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίστηκαν τα προγράμματα σπουδών, του μαθήματος των Θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, η ολομέλεια του δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι πρέπει να σκοπείται η ανάπτυξη κι ενίσχυση της Ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες ως άνω Αποφάσεις, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα, με την υποβολή σχετικής δήλωσης.
Η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος γενίκευσης μιας «ελεύθερης ώρας» στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα.
Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τα επίδικα προγράμματα σπουδών που αφορούν στη διδασκαλία των Θρησκευτικών δεν έχουν αποσυρθεί από τα υπάρχοντα σχολικά προγράμματα, παρά την σχετική καταδίκη τους.
Όπως προκύπτει από τους σκοπούς και το περιεχόμενό τους, δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των Ορθόδοξων μαθητών, αφού, τα μεν προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου δεν περιέχουν ολοκληρωμένη – και διακριτή έναντι άλλων δογμάτων και θρησκειών – διδασκαλία των δογμάτων, ηθικών αξιών και παραδόσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δε πρόγραμμα του Λυκείου, παρατηρείται ότι, είναι, επίσης, αποσυνδεδεμένο από την προηγούμενη διακριτή διδασκαλία.
Αντιθέτως, βλέπουμε να αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση, είτε στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών (Δημοτικό-Γυμνάσιο), είτε στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία, είτε είναι αντικείμενο κυρίως άλλων μαθημάτων (Δημοτικό-Γυμνάσιο), είτε είναι άσχετα ή και αντίθετα με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία (Λύκειο).
Τέλος, κρίθηκε στην εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ ότι, τα επίδικα προγράμματα σπουδών έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 16, παρ. 2 και 13, παρ.1, του Συντάγματος, με το άρθρο 2, του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και με την Αρχή της Ισότητας (άρθρο 4, παρ. 1, του Συντάγματος, άρθρα 14 και 9, της ΕΣΔΑ).
Κατόπιν των ανωτέρω, ανακοινώσατε τη σύσταση στο «ΙΕΠ» Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία υποτίθεται ότι θα φρόντιζε για τη συμμόρφωση με τη σχετική Απόφαση του ΣτΕ.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, μέχρι σήμερα, η ως άνω Επιτροπή, που δρα εντός των πλαισίων δικαιοδοσίας του «ΙΕΠ», στην κατεύθυνση αλλαγής του περιεχομένου των βιβλίων Θρησκευτικών σε Α’βάθμια και Β’βάθμια Εκπαίδευση;
2. Προτίθεσθε να αποσύρετε τα ως άνω βιβλία, αντικαθιστώντας τα με νέα, των οποίων το περιεχόμενο θα κατευθύνεται με σαφήνεια στην ανάπτυξη της χριστιανικής συνείδησης των ελλήνων μαθητών; Αν ναι, πότε;
O Eρωτών Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δυο Νεες Κυκλοφοριες: Ερμηνεια των 14 επιστολων του Αποστολου Παυλου με αποδοση στη Νεοελληνικη & Απο τα ρηχα του χρονου στο βαθος της αιωνιοτητας…

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!Πατήστε Εδώ και επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μαςΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΠΡΩΤΟ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΝΕΑ … [...]

Το δώρο της Θείας Λειτουργίας

Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου  Η ίδια η Θεία Λειτουργία, από την αρχή αρχή της, διακηρύσσει τί ακριβώς είναι: Είναι η ευλογημένη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και … [...]