Η εικόνα της Αγίας Σοφίας, ασκήτριας της Κλεισούρας (†6 Μαΐου), σε βυζαντινή απόδοση

Η Βυζαντινή Τέχνη υπηρετεί  μία υψηλή αποστολή. Η αγιογραφία δεν είναι μόνο μία καλλιτεχνική δημιουργία αλλά κυρίως μία Θεολογική δημιουργία.
Προσχέδιο με βοηθητικούς άξονες και Χρυσές τομές- έργο Μαρίας Τοτού 2011
Αγία Σοφία-Φορητή εικόνα 30Χ40 έργο Μαρίας Τοτού 2011
Ο αγιογράφος οφείλει να αγωνίζεται, ζώντας μέσα στην Εκκλησία την όλη εκκλησιαστική ζωή και να εκφράζει μέσα από τα έργα του- έργα αποκαλυπτικά που φανερώνουν τα έσχατα, την χαρά που εκπηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου μας και το κάλλος όχι το πρόσκαιρο κι αυτό που τέρπει τις αισθήσεις αλλά το εσχατολογικό.  Γι’ αυτό και απαρνιέται την φυσιοκρατική απόδοση των σωμάτων «αισθητική εγκράτεια», χρησιμοποιώντας μία ζωγραφική λιτή, αφαιρετική, σχηματοποιημένη, την βυζαντινή τεχνοτροπία, που μας την παρέδωσαν οι πρώτοι κιόλας αγιογράφοι από γενιά σε γενιά, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το ιστορικό πλαίσιο δράσης τους.
Τα μορφοπλαστικά στοιχεία αυτής της τέχνης μπορούμε να τα κατανοήσουμε στις αγιογραφίες που απεικονίζουν νεοφανείς αγίους, καθώς για πολλούς από αυτούς υπάρχουν φωτογραφίες και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να μελετήσουμε την απόδοση των χαρακτηριστικών τους σε σχέση με την βυζαντινή τεχνοτροπία.
Η βυζαντινή αγιογραφία, λιτή και ασκητική χρησιμοποιεί μόνο ότι θεωρεί απαραίτητο. Απλές γραμμές, καθόλου τυχαίες, αποστάσεις χαρακτηριστικών βάσει μετρημάτων και κανόνων, σχέδια συμμετρικά που βασίζονται στην χρυσή τομή. Χρώματα λιτά, συνήθως  τετραχρωμία – Πολυγνώτεια Κλίμακα.
Η χρήση θερμών χρωμάτων για το φως της σάρκας επάνω σε ψυχρό πράσινο προπλασμό έχει ως αποτέλεσμα «το κομμάτιασμα της μορφής και το στυλιζάρισμα των στοιχείων, που δείχνουν να αυτονομούνται και να αποκτούν ιδιαίτερη εικαστική υπόσταση μέσα στα όρια της μορφής του προσώπου» όπως παρατηρεί και ο Γ. Κόρδης.
Φωτογραφία της Αγίας Σοφίας
Φυσιοκρατική απόδοση της μορφήςΤης Αγίας Σοφίας 2011
Σχηματοποιημένη με αφαιρετικές τάσειςαπόδοση της μορφής της Αγίας Σοφίας 2011
Αγία Σοφία – Φορητή Βυζαντινή εικόνα2011
Αγία Σοφία – Φορητή Βυζαντινή εικόνα2013
Τα σχέδια και οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι έργα  της Πρεσβυτέρας Μαρίας Τοτού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ήχος φερομένης πνοής βιαίας

Του Αρχιμ. Παρθενίου Δ. Ασημίδηκληρικού της Ι. Μ. Σιδηροκάστρου Μεγάλη Δεσποτικὴ η επερχόμενη εορτὴ. Εορτάζουμε, τιμούμε, προσκυνούμε και λατρεύουμε το 3ο πρόσωπο της … [...]

Άσκηση στην Εκκλησία

Μια σημαντική λέξη στην Πίστη μας λέγεται Παράδοση. Μία λέξη που γενικά θυμίζει κάτι από το παρελθόν, κάτι για πολλούς ξεπερασμένο. Όμως αν μπροστά από την λέξη αυτή μπει … [...]