Η εορτή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ)

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης και τη συμμετοχή πλήθους Ιερέων και ευλαβών προσκυνητών τελέστηκαν οι Ιερές Ακολουθίες στην ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο.
Την παραμονή της Εορτής, Τρίτη 14 Ιουλίου, εψάλη ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, τον οποίο πλαισίωσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, Γέροντας Μάξιμος, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης κομίζοντας δύο Ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή, τεμάχιο Λειψάνου του Αγίου Κηρύκου και μια Εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας του 16ου αιώνα.
Το Ιερό Αναλόγιο κόσμησε χορός καλλικέλαδων Ιεροψαλτών από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης, οι οποίοι απέδωσαν τους ύμνους με λαμπρότητα και κατάνυξη.
Μετά την ολοκλήρωση του Εσπερινού προσεφέρθη κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλους τους προσκυνητές και στη συνέχεια η αδελφότητα παρέθεσε Δείπνο για τους φιλοξενουμένους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες και μια ομάδα προσκυνητών από την Κατερίνη.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από τις πλησιόχωρες ενορίες και των Διακόνων του.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Ιωάννου, που εποίμανε την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου για 34 χρόνια και ο τάφος του οποίου βρίσκεται εντός του καθολικού της Ιεράς Μονής.
Παρέστη ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσίδης συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους του, την Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροκάστρου Αθανασία Αγγελίδου, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Σιδηροκάστρου και τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος εξήρε τις αρετές των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης που τους χάρισαν μια ξεχωριστή θέση στις συνειδήσεις των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των κατοίκων του Σιδηροκάστρου που εξαιτίας της ομώνυμης Ιεράς Μονής κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού τιμούν με ξεχωριστή λαμπρότητα και ευλάβεια τους δύο Αγίους.
Εξαιρέτως, μάλιστα, τόνισε την τόλμη και την παρρησία του Αγίου Κηρύκου, ο οποίος στην ηλικία των τριών ετών ομολόγησε τον Χριστό και την πίστη του στην Αγία Τριάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ένα από τα τροπάρια των Αποστίχων.
Αυτήν ακριβώς την τόλμη και την ομολογία πρέπει να επιδιώκουν οι άνθρωποι, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, στα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε ως κράτος και ως ορθόδοξοι Χριστιανοί, στα χρόνια δηλαδή που υπονομεύονται η πίστη και η ιστορία μας.
Προέτρεψε τους χριστιανούς να εμπιστευθούν στους εορτάζοντες Αγίους τις προσευχές τους για την προστασία της Πατρίδας μας από κάθε εσωτερική και εξωτερική εθνική απειλή, να ακουμπήσουν ενώπιον της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Οδηγητρίας τις ανησυχίες τους για το μέλλον και να είναι βέβαιοι ότι ο Θεός δεν λησμονεί ποτέ αυτούς που τον επικαλούνται, και ιδιαιτέρως την Ελλάδα που είναι το λίκνο και η κοιτίδα της Ορθοδοξίας.
Ευχαρίστησε, τέλος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιο για την άδεια και την ευλογία να μεταφερθούν τα Ιερά Κειμήλια της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο, τον Καθηγούμενο Γέροντα Μάξιμο για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθη να συνοδέψει ο ίδιος τα Ιερά Σεβάσματα και την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Γερόντισσα Ευφημία και τον πνευματικό καθοδηγητή της Μονής Γέροντα Βαρνάβα για την άψογη διοργάνωση της πανηγύρεως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ