Η θαυμαστή θεραπεία του παράλυτου Αινέα και η ανάσταση της Ταβιθά

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ (Πράξ.9, 32-42)
Την θαυμαστή θεραπεία του παράλυτου Αινέα στη Λύδδα και την ανάσταση της Ταβιθά, στη γειτονική Ιόππη, μας περιγράφει η σημερινή περικοπἡ των Πράξεων των Αποστὁλων. Ο Απόστολος Πέτρος έκανε περιοδεία σε πόλεις και χωριά, γύρω και πέρα από τα Ιεροσόλυμα, όπου είχαν ιδρυθεί χριστιανικές Εστίες, για να ενισχύσει τους πιστούς και να τους καθοδηγήσει στην πνευματική ζωή. Όταν επισκέφθηκε τους χριστιανούς της Λύδδας, (περί τα 40 χιλιόμετρα Β.Δ. της Ιερουσαλήμ) βρέθηκε μπροστά σε έναν παράλυτο, που οκτώ χρόνια ήταν κατάκοιτος. Ο Απόστολος Πέτρος, όπως ήταν φυσικό τον ευσπλαχνίστηκε. Και διαισθανόμενος ο Πέτρος την πίστη του Αινέα του είπε:»Αινέα, ο Ιησούς Χριστός σε θεραπεύει. Σήκω επάνω και στρώσε το κρεβάτι σου. Και ο Αινέας αμέσως σηκώθηκε» (στίχ. 34).
Τί να πρωτοθαυμάσει κανείς στο θαύμα αυτό; Την πίστη του Πέτρου, που μιλάει με τόση βεβαιότητα ότι ο Ιησούς Χριστός θα θεραπεύσει τον επί τόσα χρόνια παράλυτο; Και μάλιστα αμέσως; Και τόσο καλά, ώστε ο μέχρι τότε παράλυτος, μόνος του να μπορεί να κινείται και να έχει τη δύναμη να στρώσει ο ίδιος και το κρεβάτι του; Όλοι γνωρίζουμε ότι, αν κάποιος πάθει όχι ολική παράλυση, σαν τον Αινέα, αλλά κάτι πολύ ελαφρότερο, π.χ. ένα κάταγμα στο πόδι, μετά την χερουργική επέμβαση, χρειάζεται μέρες για να μπορέσει να το πατήσει. Και μετά από φυσιοθεραπεία μηνών μπορεί να περπατάει κανονικά. Και τώρα ο Πέτρος του λέει• σήκω και στρώσε το κρεβάτι σου. Σαν να του έλεγε. Έγινες τελείως καλά. Μπορείς μόνος σου να στρώσεις το κρεβάτι σου.

Άξιος θαυμασμού είναι και ο Αινέας. Όταν άκουσε ότι «ο Ιησούς Χριστός σε θεραπεύει», δεν έδειξε ίχνος ολιγοπιστίας. Δεν είπε στον Πέτρο• οχτώ χρόνια είμαι παράλυτος! Πως να σηκωθώ έτσι απότομα, και μάλιστα, που να βρώ τη δύναμη να στρώσω και το κρεβάτι μου! Αυτός, αμέσως πίστευσε ότι ο Χριστός τον θεράπευσε, υπάκουσε στα λόγια του Αποστόλου και το θαύμα έγινε. Σηκώθηκε αμέσως και έστρωσε το κρεβάτι του. Σημείο ότι έγινε τελείως καλά. Μετά από αυτό το καταπληκτικό γεγονός, όλοι όσοι είδαν ή άκουσαν το θαύμα αυτό που έκανε ο Ιησούς Χριστός διά του Αποστόλου Του, έγιναν χριστιανοί.
Το θαυμαστό αυτό γεγονός ας αποτελέσει αφορμή για μας, να εξετάσει καθένας μας τον εαυτό του: Σε τι βαθμό είναι η πίστη μου προς τον Χριστό μέσα στην καρδιά μου; Αν ήμουν στη θέση του Αινέα θα πίστευα στα λόγια του Πέτρου, ότι ο Ιησούς Χριστός με θεράπευσε και θα έκανα την κίνηση να σηκωθώ; Ή θα ζητούσα από τον Πέτρο να μου εξηγήσει: πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, μετά από τόσα χρόνια; Ή θα του έφερνα επιχειρήματα, που υπαγορεύει η ανθρώπινη λογική, για να στηρίξω την άποψή μου ότι αυτό αντίκειται στην ιατρική επιστήμη και άλλα παρόμοια;
Εμείς οι σημερινοί Ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε διαβάσει ακόμη εκπληκτικότερα θαύματα από τη θεραπεία του Αινέα, όπως την ανάσταση της Ταβιθά, για την οποία επίσης μας μίλησε η σημερινή Αποστολική περικοπή, και τη θεραπεία του παραλύτου της Βηθεσδά, που ακούσαμε από τη σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Ἐχουμε ακούσει αναρίθμητα θαύματα από τα χρόνια του Ιησού Χριστού μέχρι σήμερα. Ασφαλώς, πολλοί από μας, αν όχι όλοι, έχουμε ιδεί με τα μάτια μας θαυμαστές επεμβάσεις του Κυρίου μας σε θεραπείες ετοιμαθάνατων, όπως και άλλων θλιβερών καταστάσεων. Γι αυτό, αν είμαστε πραγματικοί χριστιανοί, δεν δικαιολογούμαστε, να δείχνουμε έλλειψη εμπιστοσύνης στην θαυματουργική επέμβαση του Χριστού στη ζωή μας.

Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μία αναγκαία διευκρίνιση.Τα θαύματα δεν τα επιτελούν άνθρωποι, όσο άγιοι και αν είναι, αλλά ο Θεός. Φάνηκε αυτό και από τα λόγια που είπε ο κορυφαίος των Αποστόλων Πέτρος στον παράλυτο: «Αινέα σε θεραπεύει ο Ιησούς Χριστός». Και στην περίπτωση της ανάστασης της Ταβιθά, «ο Πέτρος γονάτισε και προσευχήθηκε» (στίχ.40). Και μετά την προσευχή έγινε το θαύμα. Ενώ στα Ιερά Ευαγγέλια διαβάζουμε ότι, όταν ο Ιησούς Χριστός έκανε θαύματα, ενεργούσε ως Θεός με τη δική Του δύναμη. Όπως π.χ. στην ανάσταση του γιου της χήρας της πόλης Ναΐν, διαβάζουμε: «Νεανίσκε, σε διατάζω να σηκωθείς». Και μόλις είπε αυτά τα λόγια ο Ιησούς στο νεκρό παιδί, που ήταν μέσα στο φέρετρο «ανακάθισε ο νεκρός και άρχισε να μιλάει» (Λουκ. 7,14-15).
Αδελφοί μου, ο λόγος του Θεού μας βεβαιώνει ότι: «Ο Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13,8). Όπως κατά τα χρόνια της επιγείου δημοσίας δράσεώς Του ο Ιησούς προσήγγιζε με στοργή και αγάπη κάθε πονεμένο και τον ανακούφιζε, το ίδιο έργο συνεχίζει και σήμερα δια της Εκκλησίας Του. Αρκεί καθένας από μας να έρχεται στην Εκκλησία με ευλάβεια, να πλησιάζει τον Χριστό με θερμή πίστη, απόλυτη εμπιστοσύνη, και εγκάρδια αγάπη.
Εύχομαι πάντοτε να απολαμβάνετε πλούσια την ευεργετική Χάρη του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού, και ιδιαίτερα στις δυσκολίες της ζωής σας. Αμήν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός! Απολαύστε τις θείες δωρεές!

«Τήν μεσότητα τῶν ὅλων καί τέλος ἔχων, καί τῆς ἀρχῆς ὡς ἄναρχος περιδεδραγμένος, ἔστης ἐν τῷ μέσῳ, βοῶν˙ Τῶν θείων, θεόφρονες, δεῦτε δωρεῶν ἀπολαύσατε» (ωδή δ΄ … [...]