Θεσσαλονίκης Άνθιμος: ''Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Εκκλησία μας''

Του Αρχιμ. Μακαρίου Τσιμέρη* στην Romfea.gr

Την 18η μηνός Ιουνίου συμπληρώνονται 16 έτη από την ενθρόνιση στην Μητρόπολη της αγιoτόκου Θεσσαλονίκης και στις καρδιές των Θεσσαλονικέων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου και σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ανθίμου.
Με αφορμή την επέτειο αυτή ως πνευματικό του τέκνο και ανάστημα οφειλετικώς καταθέτω ευχαριστήριους λόγους ευγνωμοσύνης εις ένδειξη τιμής, σεβασμού και ανυπόκριτης αγάπης προς το πρόσωπο του πολιού Επισκόπου μας που ποιμαίνει θυσιαστικώς την Αποστολική μας Μητρόπολη.
Δεκαέξι χρόνια ποιμαντορικής διακονίας, αέναης προσπάθειας και σκληρής εργασίας, με κόπους και μόχθους αλλά και πίκρες και στενοχώριες που είχαν ένα ορατό αποτέλεσμα ζηλευτό και αξιοθαύμαστο.
16 χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα την ανέγερση Ιερών Ναών, την ολοκλήρωση κατασκευής άλλων, την συντήρηση και ανάδειξη ιστορικών μνημείων, την ανακαίνιση εκκλησιαστικών κτιρίων, κ.α.
Ιδιαίτερη μέριμνα και αυξημένο ενδιαφέρον έδειξε στην κατάρτιση και εκπαίδευση των Κληρικών, στην ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των πιστών, αλλά και στο φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας με την αύξηση των φιλανθρωπικών δομών (συσσίτια, παντοπωλεία, ψυχολογική υποστήριξη, κ.α.), προκειμένου να βρίσκει ο κάθε δοκιμαζόμενος και αδύναμος αδελφός ένα ασφαλές καταφύγιο.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία αγκάλιασε τους νέους, στα πρόσωπα των οποίων βλέπει την ελπίδα και την αισιοδοξία, τους οποίους στήριξε και στηρίζει με πολλές και ποικίλες δράσεις και προγράμματα (οικοτροφεία, υποτροφίες, κ.α.)
Πιστός στις λειτουργικές μας παραδόσεις, επισκοπεί για το σεβασμό, την τήρηση και τη συνέχισή τους, ιεροπρεπής λειτουργός λαμπρύνει και εμπλουτίζει τη λειτουργική μας ζωή, μεριμνά για όλες τις Ενορίες και συμπαρίσταται πνευματικά και υλικά τα Μοναστήρια της Μητροπόλεώς μας.
Πολυγραφότατος συγγραφέας για εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα και δεινός ρήτορας, δίνοντας τη δική του μαρτυρία για την ελληνικοτάτη Μακεδονία μας, όπως έδωσε και για τον ακριτικό Έβρο και τη Θράκη, φυλάσσοντας Θερμοπύλες ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.
Στιβαρός θεολογικός νους, οξυδέρκεια πνεύματος, ακεραιότητα πίστεως και ήθους και Ποιμένας της αγάπης βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας που κρατεί με αίσθημα ευθύνης το πηδάλιο της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης με εκκλησιαστική εμπειρία ετών, σύνεση και σοφία.
Μια ανεκτίμητη προσφορά, τους καρπούς της οποίας, απολαμβάνει τόσο ο Ιερός Κλήρος, όσο και ο φιλάγιος λαός της Θεσσαλονίκης.
Όπως, με την σοφία των χρόνων του, εργάστηκε και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας διατέλεσε Αντιπρόεδρος.
Χαίρει, λοιπόν, η Πόλις του Αγίου Δημητρίου για το σεπτό της Ποιμενάρχη και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση εν Κυρίω, διότι η Ιερά μας Μητρόπολη ευτύχησε να λάβει τη μεγάλη ευλογία από τον Πανάγιο Θεό, να έχει Επίσκοπό της έναν λαμπρό εκκλησιαστικό άνδρα με γνήσια ορθόδοξη θεολογική εμπειρία, γενναίο φρόνημα και περίσσευμα αγάπης για όλους μας!
Τα έτη του πολλά, θεοτίμητα και καλλίκαρπα!
{youtube}U39oZGrCxfI{/youtube}

*Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης είναι μία από τις μεγαλύτερες θεολογικές και διδασκαλικές μορφές της τουρκοκρατίας. Το έργο του ανύψωσε τα ήθη των μοναχών και όλων των … [...]

Ο ορθόδοξος μοναχισμός

Ο μακαριστός Γέρων Μωυσής Αγιορείτης μιλάει για την ιστορία, την ζωή και την άσκηση, αλλά και το βαθύτερο νόημα του ορθόδοξου μοναχισμού.   %audio% … [...]