Θυρανοίξια μεταβυζαντινών Παρεκκλησίων στην Ι.Μ. Καστορίας (ΦΩΤΟ)

Η βυζαντινή Καστοριά είχε την ιδιαίτερη ευλογία αυτές τις δύο ημέρες του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Ιουνίου να βιώσει μοναδικές στιγμές, καθώς τελέστηκαν θυρανοίξια σε Παρεκκλήσια που παραδόθηκαν πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς ξανά στη λατρεία του Θεού.
Έτσι, αρχικά τελέστηκαν θυρανοίξια κατά τον Εσπερινό και Θεία Λειτουργία στο μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου (του Ρέζα) Ενορίας Καρύδη.
Το εν λόγω Παρεκκλήσιο λειτούργησε ξανά μετά από 23 χρόνια και τα θυρανοίξια και την πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε πως σε αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα, η ιστορία μάς συναντά… Κι αυτό γιατί από αυτό το κομβικό και ιστορικό σημείο πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να κηρύξει στο γειτονικό ναό του Αγίου Ανδρέα.
Εκεί ήταν εφημέριος ο παπα-Θεόφιλος, τον οποίο οι Τούρκοι έπνιξαν στον Νέστο ποταμό.
Ο Άγιος Νικόλαος είχε κοινή αυλή με το πατρικό σπίτι των αδελφών Εμμανουήλ, συνεργατών του Ρήγα Φεραίου.
Ο Άγιος Νικόλαος ανακαινίστηκε από τον Μητροπολίτης Καστορίας κυρό Διονύσιο Μάντουκα, ο οποίος διέσωσε τη μαρτυρία ότι ο πρόσφατα καταταγείς στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, Άγιος Ιωάννης (Νούλτσος) και δύο συγγενείς του μαρτύρησαν δια αγχόνης από τους Τούρκους το 1696 στη «μεγάλη λεύκα» της Καστοριάς.
Για αυτούς τους λόγους, ευχαρίστησε όλους, επώνυμους και ανώνυμους, που αγκάλιασαν την προσπάθεια των έργων αποκατάστασης του ναού και της επαναφοράς του στο αρχαίο κάλλος.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδελφών Εμμανουήλ.
Θυρανοίξια, όμως, τελέστηκαν και στο μεταβυζαντινό Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Ενορίας Ελεούσης).
Εκεί, προ του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος, ο οποίος μέχρι πρότινος διακονούσε στην ενορία αυτή, βρέθηκε κατόπιν προσκλήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτου προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό των θυρανοιξίων και να χοροστατήσει στον Εσπερινό της εορτής.
Κατ’ αυτόν ομίλησε ο Μητροπολίτης Καστορίας, ο οποίος απηύθυνε λόγο κατηχητικό στους πιστούς, αναφερόμενος στη σημασία της ακολουθίας των θυρανοιξίων και ευχαρίστησε όσους, με κόπο και προσωπικό αγώνα, βοήθησαν να παραδοθεί το κατάγραφο αυτό Παρεκκλήσιο στη Θεία Λατρεία και να καίει ακοίμητη η κανδήλα ως ζωντανή προσευχή στο θρόνο του Θεού.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Χριστός ευλογεί τον γάμο

  Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τον χριστιανικό γάμο και εξηγεί πώς ο Χριστός ευλογεί τη σχέση των συζύγων που θέλουν να ζήσουν σύμφωνα με τις εντολές … [...]

Μολις κυκλοφορησε: Εχω διαταχθει να γινω θεος! – Το νεο βιβλιο για τον Μεγα Βασιλειο, Μαζι προτασεις βιβλιων για μικρους και μεγαλους…

Πατήστε Εδώ και επισκεφθείτε το ανανεωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μαςΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΠΡΩΤΟ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ … [...]

Ο απόστολος Πέτρος

Οι ευαγγελικές διηγήσεις μας δίνουν πολλά βιογραφικά στοιχεία σχετικά με την καταγωγή του Πέτρου, το επάγγελμά του, την κλίση του από τον Κύριο στο κύκλο των 12 μαθητών, … [...]

Το Λειτουργικό Δράμα

Χωρίς αμφιβολία, μπορεί να υποστηριχθεί πώς η Θεία Ευχαριστία, δηλαδή η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, αλλά και όλα τα γεγονότα τού βίου του Χριστού με αποκορύφωμα τα … [...]

Τέλος της πρώτης περιοδείας

28. Οι ειδωλολάτρες ξαφνιάστηκαν. Πρώτη φορά έβλεπαν κάτι τέτοιο. Πίστεψαν πως μπροστά τους ήταν θεοί, ο Δίας κι ο Ερμής. Ο ιερέας του Δία έφερε στεφάνια να τους … [...]