Ιερισσού για Αγιά Σοφιά: «Παλιμβαρβαρισμός η μετατροπή σε τζαμί από τον Νεοσουλτάνο Ερντογάν…» (ΦΩΤΟ)

Μόδι | Χρήστος Καναρόπουλος

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιόρτασε ο Λαός της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης το πανηγύρι του Προσκυνήματος της Αγίας Μαρίνας στο Μόδι, δίπλα ακριβώς από τις στρατιωτικές ένδοξεις δυνάμεις μας που εδρεύουν στη Ρεντίνα.
Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 16η Ιουλίου ε.έ. στις 7:30 το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, πλαισιουμένου από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από τις προηγούμενες μέρες, με αποκορύφωμα τον Εσπερινό της Αγίας, προσήλθε ο ευλογημένος φιλόχριστος και φιλομάρτυς Λαός του Θεού πανοικεί για να τιμήση τη θαυματουργό Αγία και να προσκυνήση το απότμημα των Ιερών Λειψάνων της και τη χαριτόβρυτο Εικόνα της που θησαυρίζονται στο Προσκύνημα.
Ομιλητής της βραδιάς ο Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, Πρωτοσύγκελλος και Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος γλαφυρότατα ανεφέρθη στο Μαρτύριο και στο Συναξάρι της Αθληφόρου, τονίζοντας ότι η Αγία Μαρίνα, δεκαπεντάχρονο κορίτσι, επέδειξε τόσο την ανεκλάλητη αγάπη της στον Χριστό, όσο, και το κυριώτερο, αντιστασιακό πνεύμα απέναντι στις ειδωλολατρικές δυνάμεις του Ρωμαϊκού κατεστημένου που απαιτούσε υποταγή στο σκοταδισμό και την άρνηση του ενός αληθινού Θεού.
Περαίνοντας ο ομιλητής ζήτησε από το πυκνό εκκλησίασμα που υπερεπλήρωσε τον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού Ιερού Ναού της Μεγαλομάρτυρος, να επιδεικνύη πνεύμα πιστότητος και αγάπης στον Πρωτομάρτυρα του Γολγοθά και αντιστασιακή διάθεση απέναντι στην ισοπεδωτική τάση της σημερινής νέας τάξεως πραγμάτων που επιθυμεί να γκρεμίση και να ξεριζώση την παράδοση, την ιστορία και την ευλάβεια του Λαού μας σε ό,τι Ιερό και Όσιο.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού επακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του σεπτού Λειψάνου της Αγίας πέριξ του Προσκυνήματος και ετελέσθη πανηγυρική αρτοκλασία επάνω σε ειδική εξέδρα που ευπρεπίστηκε για τούτο.
Την Κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 17η Ιουλίου ε.έ, εψάλη ο πανηγυρικός Όρθρος της Αγίας και ετελέσθη η μεγαλοπρεπής Θεία Λειτουργία προς τιμήν της, προεξάρχοντος και πάλι του επιχωρίου Επισκόπου.
Στο κήρυγμά του ο Δεσπότης, βασιζόμενος στην ομολογία της Μεγαλομάρτυρος ενώπιον των κριτών της την ώρα του Μαρτυρίου: “Μαρίνα ονομάζομαι, της Πισιδίας είμαι γέννημα και θρέμμα και το όνομα του Κυρίου μου Ιησού επικαλούμαι”, στήριξε την όλη προσλαλιά του προς το φιλόχριστο εκκλησίασμα που προσήλθε με όλη του την καρδιά στο πανηγύρι της Αγίας.
Συνέδεσε, μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος την ομολογία πίστεως της Μαρίνας με τη διακήρυξη του Παύλου στους Γαλάτες: «Μακάρι ο Θεός να με αξιώσει να μην καυχηθώ για τίποτε άλλο, παρά μόνο για τον Σταυρό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εξαιτίας του οποίου ο κόσμος είναι σταυρωμένος για μένα, και εγώ είμαι σταυρωμένος για τον κόσμο… Έχω σταυρωθεί μαζί με τον Χριστό. Δεν ζω πλέον εγώ, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός!» (Γαλ. στ΄14, β΄20).
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας: «Δεν μπορεί να εξηγηθεί το Μαρτύριο των Μαρτύρων, η Ομολογία των Ομολογητών, οι χριστοπόθητες Ασκήσεις των Ασκητών και της Εκκλησίας η αιμάτινη παρρησία, παρά μόνο αν κανείς αποδεχθεί των Αγίων την Ομολογία κατά την ώρα του Μαρτυρίου τους· “Άλλος μέσα μου πάσχει για μένα, γιατί εγώ πάσχω γι’ Αυτόν” (Μάρτυς Βλανδίνα)! Είναι η εμπειρική προσέγγιση της Εκκλησίας και το κήρυγμά Της σε όσους αναζητούν το γιατί στο Μαρτύριο, το γιατί τόσα εκατομμύρια νιάτα, μεσήλικες, γέροντες και παιδιά υπέστησαν και υπέμειναν αξιοπρεπέστατα Μαρτύριο, καλώντας και τον κόσμο ολάκερο για συμμετοχή σ’ αυτό. Μάλλον δε, για συμμετοχή στον Χριστό!».
Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης της Ιερισσού ανεφέρθη επιγραμματικά στο γεγονός της υπό του κ. Ταγίπ Ερντογάν, του Τούρκου δηλαδή Προέδρου, μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως από Μουσείο οικουμενικού, διαχριστιανικού και διαπολιτισμικού χαρακτήρος, σε Τέμενος, σε Τζαμί Ισλαμικό.
Χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως παλιμβαρβαρισμό, ενώ τον κ. Πρόεδρο της Τουρκίας απεκάλεσε Νεοσουλτάνο, ο οποίος επιθυμεί με τη βία μεν να δικαιώσει την Ουννιτική καταγωγή των Σελτζούκων Τούρκων που με ξεκίνημα την ήττα των Βυζαντινών στο Μάτζικερτ, άλωσαν την Πόλη, με την πολιτική του δε να παραστήσει τον Χαλίφη των Σουνιτών Μουσουλμάνων ανά την υφήλιο, κοιμωμένης φυσικά της εν πολλαίς αμαρτίαις γερασάσης Ευρώπης!
Στις όλες Ιερές Ακολουθίες το βυζαντινό ψαλτήρι ετίμησε με την παρουσία και τη φωνή του ο Διδάσκαλος και μαθητής του Διακο-Διονύση Φιρφιρή, μουσικολογιώτατος κ. Ιωάννης Χασανίδης, ο οποίος τηρεί απαρασάλευτη την αγιορείτικη παράδοση και τη σφραγίδα του πνευματικού του πατρός στο πεντάγραμμο.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος με τους συνεργάτες του επεσκέφθη εθιμοτυπικώς το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρού, με οικοδεσπότες τον φιλόχριστο Διοικητή του κ. Νικόλαο Ανδρέου και τα Στελέχη της Υπηρεσίας.
Παρόντες και προσευχόμενοι επικεφαλής του Λαού του Θεού παρέστησαν οι Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ.κ. Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνης κ. Ανέστης Πουλόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Βόλβης κ. Χρήστος Θεοδώρου, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σταυρού Επιπυραγός κ. Νικόλαος Ανδρέου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης κα Κυριακή Τσουραλάκη, οι Αντιδήμαρχοι Βόλβης κ.κ. Νίκος Πανταζίδης και Χρήστος Σαββόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Μοδίου κ. Αθανάσιος Κωστούδης, κ.α.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μολις κυκλοφορησε: Για να ενωθεις με τον Θεο – Αγιου Νικοδημου του Αγιορειτου, προτασεις βιβλιων για τον Δεκαπενταυγουστο για μικρους και μεγαλους!

Πατήστε Εδώ και επισκεφθείτε το ανανεωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μαςΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ … [...]

''Οι αθετούντες είναι τον Θεόν εν ημίν''

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Η αθέτηση του Θεού, η άρνησή Του, η βλασφημία του ονόματός Του, είναι τα στοιχεία που … [...]