Κοπή Βασιλόπιτας της GROCEU

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, στο Γραφείο της Επιτροπής των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU), τελέσθηκε η ακολουθία της κοπής της Βασιλόπιττας.
Την ακολουθία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, Κάτω Χώρων και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ενώ παρέστησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Sorin Selaru (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Dobromir Dimitrov (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος (Εκκλησία Κύπρου), καθώς και ο Συντονιστής της Επιτροπής Αρχιμανδρίτης π. Αιμιλιανός Βογιάννου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Ιωάννου και ο Ταμίας π. Γεώργιος Valcu. Παρέστησαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς από την Διάσκεψη Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων στην Ευρώπη (COMECE) Δρ. π. Manuel Barrios Prieto, από την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Δρ. Jorgen Skov Sorensen, από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας στην Ευρώπη (EKD) Δρ. Katrin Hatzinger, καθώς και ο υπεύθυνος για τον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δρ. Philippe Perchoc.
Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε εκ μέρους της Επιτροπής τους προσκεκλημένους και τόνισε την σημασία της παρουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, η οποία χρονολογείται από το 1994.
Σκοπός της Επιτροπής, υπογράμμισε, είναι η συμμετοχή των Ορθοδόξων στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, αλλά και η συντονισμένη εκπροσώπηση των έξι Γραφείων Αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ενώπιον των Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Αξίζει να σημειωθεί, είπε, ότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια επίσημης παρουσίας της CROCEU στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των προαναφερθέντων χριστιανικών οργανισμών για την συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την προβολή των χριστιανικών αξιών.
Μετά το πέρας της δεξίωσης, έλαβε χώρα συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου παρουσιάστηκε από τον συντονιστή Αρχιμανδρίτη π. Αιμιλιανό Βογιάννου απολογισμός για τα πεπραγμένα του 2019.
Ακολούθησε συζήτηση επί του απολογισμού ενώ τέθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2020. Τα μέλη, αφού ευχαρίστησαν τον απερχόμενο Εκτελεστικό Γραμματέα Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Ιωάννου για την τριετή διακονία του, εξέλεξαν ως νέο Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής τον π. Γεώργιο Valcu.
Η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, την Εκκλησία της Κύπρου και την Εκκλησία της Ελλάδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

13230 – Αγρυπνία απόψε στο Χιλιανδάρι

Τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199) εορτάζει αύριο 26/13 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Απόψε θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία. … [...]