Κορωνείας Παντελεήμων: «Μια θλίψη και οι καρποί της» (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Καλλιθέας (Χαροκόπου) πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντη και τον συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Νεκτάριο.
Η περικοπή των Πράξεων των Αποστόλων της ημέρας έδωσε την αφορμή για το κήρυγμά του Σεβασμιωτάτου.
«Διασπαρέντες οι Απόστολοι από της θλίψεως της γενομένης επί Στεφάνω διήλθον έως Φοινίκης και Κύπρου και Αντιοχείας» (Πράξ. ια, 19).
Ένα «σοκ» για την πρώτη Εκκλησία των Ιεροσολύμων,είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ήταν ο μαρτυρικός θάνατος – ο πρώτος μαρτυρικός θάνατος Χριστιανού – του Αρχιδιακόνου Στεφάνου.
Η θλίψη βάρυνε τις καρδιές των Αποστόλων και των πιστών. Ο Στέφανος ένα δυναμικό και δραστήριο στέλεχος της Εκκλησίας,ένας άνθρωπος «πλήρης πίστεως και πνεύματος αγίου» (Πράξη. στ, 5) δεν ήταν πιά κοντά τους.
Όμως, όπως, όταν σπάζει ένα ρόδι,σκορπίζονται οι γλυκείς κόκκοι του,έτσι και η «θλίψις επί Στεφάνω».
Είχε σαν αποτέλεσμα να σκορπίσουν οι Απόστολοι «μέχρι Φοινίκης και Κύπρου και Αντιοχείας», αλλά και «έως εσχάτου της γης» (Πράξ. 1, 8), κατά το παράγγελμα του Κυρίου τους,για να μεταφέρουν το μήνυμα του Ευαγγελίου πολύ πέραν των Ιεροσολύμων.
Μια θλίψη με γλυκείς καρπούς! Και εμείς βγαίνουμε τις ημέρες αυτές από την θλίψη της πανδημίας. Και ερωτάται: Γιατί ο Θεός την επέτρεψε; Βέβαια «τις έγνω νουν Κυρίου» (Α Κοριν. β, 16 );
Όμως, κατ ´άνθρωπον σκεπτόμενοι, ας σημειώσουμε κάποιες συνέπειες αυτής της μεγάλης θλίψεως, που τόσοι συνάνθρωποί μας,δυστυχώς,υπέφεραν ή και έφυγαν πρόωρα,ίσως, από αυτήν την ζωή.
1. Ένας «ιός» γελοιοποίησε την αλαζονεία μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος,που καυχιέται για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματά του, αποδείχθηκε ανίσχυρος και «τρέμων» μπροστά στην απειλή. Έτσι συνειδητοποιήσαμε τα όριά μας.
Τι είμαστε μπροστά σε Εκείνον,που,όπως λέει ο Ψαλμωδός,είναι «ο επιβλέπων επί την γην και ποιών αυτήν τρέμειν» (Ψαλμ. 103, 32 )!
2. Καταλάβαμε πόσα πράγματα απολαμβάνουμε και τα θεωρούμε αυτονόητα. Και όμως, όταν τα στερηθήκαμε, π.χ. την ελευθερία κινήσεως, καταλάβαμε την αξία τους.
Και καταλάβαμε για πόσα «αυτονόητα» πρέπει να ευχαριστούμε καθημερινά τον Θεό,που μας τα χαρίζει.
Δεν τολμώ, βέβαια, να βάλω στην ίδια κατηγορία των αυτονοήτων την στέρηση της συμμετοχής μας στην λατρεία της Εκκλησίας και της μετοχής μας στο Μυστήριο των Μυστηρίων, την Θ. Ευχαριστία, που είναι η καρδιά της Εκκλησίας μας.
Αφού η Εκκλησία υπάρχει «διά τ ή ν Ευχαριστίαν» και «δια τ ή ς Ευχαριστίας». Ο σκοπός δηλ.της Εκκλησίας είναι να τελεί την Ευχαριστία.
Και τότε συγκροτείται η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού με την συσσωμάτωση των πιστών δια της Θ. Κοινωνίας σε αυτό το θεανθρώπινο Σώμα.
3. Ο Θεός με την θλίψη αυτή μας οδήγησε να ανεβούμε την κλίμακα που περιγράφει ο Απόστολος Παύλος, όταν τονίζει ότι «η θλίψις υπομονήν κατεργάζεται, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα,η δε ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. ε, 3-4).
Από την θλίψη προχωράμε στην υπομονή. Και η υπομονή δοκιμάζει την αντοχή μας. Και τότε προχωράμε στην ελπίδα, που δεν μας απογοητεύει ποτέ, όταν στηρίζεται στην αγάπη του Θεού.
Έτσι η θλίψη είναι η πικρή ρίζα,που βλασταίνει όμως γλυκείς καρπούς: υπομονή, δοκιμή, ελπίδα.
4. Αλλά έδωσε η επιδημία την ευκαιρία να φανούν, να «αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί» (Λουκ. β, 35). («διαλογισμοί»= σκέψεις από καχύποπτες έως εχθρικές).
Κάποιοι, ευτυχώς όχι πάρα πολλοί,εντολείς ή εκτελεστικά όργανα, ή και κάποιοι αναρμόδιοι «καταδότες»- πάντοτε, δυστυχώς ξεφυτρώνουν και αυτοί σε ανάλογες περιστάσεις, βλέπε Γερμανική κατοχή – εξάντλησαν όλη την αυστηρότητα για την εφαρμογή των μέτρων στην Εκκλησία.
Λες και – αν μου επιτρέπεται η λαϊκή έκφραση – «μας περίμεναν στην γωνία»!
Ο Θεός ο εύσπλαχνος ας τους ελεήσει και εκείνους και εμάς γιατί «πολλά πταίομεν άπαντες» (Ιακ. γ, 2)!
Και ένα μήνυμα διαχρονικό για κάθε πιστό: «ανδρίζου,και κραταιούσθω η καρδία σου,και υπόμεινον τον Κύριον» (Ψαλ.16,14).
Κατά την Απόλυση ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ως εντεταλμένος Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Καλλιθέας, παρουσίασε στο εκκλησίασμα με θερμούς λόγους τον νέο προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντη και του ευχήθηκε κάθε ευλογία και δύναμη στην νέα του έπαλξη.
Τέλος αναγνώσθηκε επίκαιρη εγκύκλιος της Ι. Συνόδου και έγινε τρισάγιο για τα θύματα της πανδημίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δυο Νεες Κυκλοφοριες: Ερμηνεια των 14 επιστολων του Αποστολου Παυλου με αποδοση στη Νεοελληνικη & Απο τα ρηχα του χρονου στο βαθος της αιωνιοτητας…

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!Πατήστε Εδώ και επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μαςΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΠΡΩΤΟ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΝΕΑ … [...]

Το δώρο της Θείας Λειτουργίας

Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου  Η ίδια η Θεία Λειτουργία, από την αρχή αρχή της, διακηρύσσει τί ακριβώς είναι: Είναι η ευλογημένη Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και … [...]