Κορωνείας Παντελεήμων: «Το τριπλό μήνυμα της Παναγίας»

Η Παναγία, που σήμερα διαβάζουμε στο σπίτι τους Χαιρετισμούς Της ή τους παρακολουθούμε τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά συμπροσευχόμενοι, εκπέμπει ένα τριπλό μήνυμα:
1. Όταν ο Αρχάγγελος έφερε το μήνυμα στην Παναγία ότι θα γίνει μητέρα του Θεού, που θα ενανθρωπίσει, Εκείνη με πλήρη ελευθερία αποδέχθηκε το βάρος αυτής της τιμής και της ευθύνης.
Θα μπορούσε να αρνηθεί. Ο Θεός ποτέ δεν παραβιάζει την ελευθερία του ανθρώπου. Μπορεί τα πάντα ως Παντοδύναμος.
Εν τούτοις μπροστά στην ελευθερία του τελευταίου ανθρώπου παρουσιάζεται σαν αδύνατος.
Ελευθερία, λοιπόν, είναι το πρώτο μήνυμα της Παναγίας. «Ού βιάζεται η κλήσις», τονίζει ο Ι. Χρυσόστομος.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να δυσανασχετούμε, όταν βλέπουμε ανθρώπους να αδιαφορούν για τον Θεό ή και να πολεμούν τον Χριστόν και την Εκκλησία.
2. Ευχαριστία είναι το δεύτερο μήνυμα. «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον», αναφώνησε η Υπεραγία Θεοτόκος.
Και ο Απ. Παύλος μας παραγγέλλει: «εν παντί ευχαριστείτε» (Α Θεσσαλ. ε, 18). Να ευχαριστούμε τον Θεό πάντοτε και για τα πάντα.
Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Και πολλά, που τα θεωρούμε αυτονόητα, πολλοί τα στερούνται.
Άρα έχουμε πολλά, για να ευχαριστήσουμε γι’ αυτά τον Θεό. Σήμερα, που στερούμεθα πολλά αυτονόητα, λόγω εκτάκτων μέτρων, ίσως τα εκτιμήσουμε καλλίτερα.
3. Κοινωνία – επικοινωνία. Η Παναγιά σπεύδει να κάνει κοινωνό της χαράς της την συγγενή της Ελισάβετ.
Χωρίς επικοινωνία με τους άλλους ο άνθρωπος μαραζώνει στην μοναξιά του. Το κέλυφος, που μας περιβάλλει, πρέπει να σπάσει.
Και να ανοιγόμαστε στους άλλους με αγάπη. Ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Πολλοί έχουν την ανάγκη μας, το ενδιαφέρον μας.
Ακόμα και από ένα λόγο στηρίξεως και παρηγοριάς. Ας τους κάνουμε μετόχους στις χαρές μας και ας μοιραζόμαστε τις θλίψεις τους.
Και αν αυτές τις ημέρες δεν μπορούμε, λόγω ειδικών συνθηκών, να επικοινωνούμε με την προσωπική παρουσία μας, ας επικοινωνούμε με την προσευχή και με τα μέσα επικοινωνίας που σήμερα διαθέτουμε, αλλά και με όση αλληλεγγύη είναι δυνατόν.
Έτσι θα έχουμε την ευλογία και την προστασία της Παναγίας. Ας Την μιμηθούμε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή Ε΄ Νηστειών στο Παρίσι (ΦΩΤΟ)

Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών λόγω πανδημίας ετελέσθη σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής … [...]

Οι έρημοι ναοί…

Πολλές οἱ προφητεῖες τρέχουν ἀπό παντοῦ φυλλάδες τίς προβάλλουν σύγχυση μές στό νοῦ Τά τελευταῖα χρόνια  οἱ σύγχρονοι μιλοῦν,  τά μέλλοντα νά γίνουν, αὐτά θά … [...]