Κορωνείας Παντελεήμων: «Ως αύρα λεπτή»! (ΦΩΤΟ)

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Ευστάθιο Γιαννακίδη και τους συμπανηγυριστές Αρχιμ. Ανδρόνικο Αλεξάκη, Αρχιμ. Ειρηναίο Νάκο και Πρωτοπρ. Ιωάννη Πηδηχτάκη.
1. Το Αγ. Πνεύμα,είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος,είναι,όπως γνωρίζουμε και ομολογούμε, το τρίτο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος.Είναι ομοούσιο,ομότιμο,ομόθρονο και ομόδοξο με τον Πατέρα και τον Υιό,αφού ταυτίζεται η ουσία των τριών προσώπων της Αγ. Τριάδος.
Δεν έχουμε εικόνα του Αγ. Πνεύματος. Μόνο συμβολικές παραστάσεις. Εμφανίζεται ως «στύλος πυρός» στην Π. Διαθήκη ( Έξοδ. 13, 22 ).
Ως «περιστερά» στην Κ. Διαθήκη κατά την Βάπτιση του Χριστού. Ως «βιαία πνοή» και «γλώσσες πυρός» κατά την Πεντηκοστή (Πράξ.β,1-3).
Όλα μέσα στην Εκκλησία πραγματοποιούνται με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος. «Χριστού επιδημία και το Πνεύμα προτρέχει.
Ενσαρκος παρουσία και το Πνεύμα αχώριστον. Ενεργήματα δυνάμεων,χαρίσματα ιαμάτων δια του Πνεύματος του Αγίου» (Μ.Βασίλειος).
Αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Αυτό μας εμπνέει ό,τι καλό. Ίσως πει κανείς « εγώ δεν βλέπω την ενέργεια του Αγ. Πνεύματος στην ζωή μου»
Ας επισημάνουμε,λοιπόν,μερικές από τις «αφανείς» ενέργειες του Αγ. Πνεύματος.
2. Το Αγ. Πνεύμα μπορεί να ενεργεί μέσα μας με μια σιγανή και επίμονη φωνή,όταν μας λέει ότι η ζωή μας είναι χωρίς νόημα,αλλά και ότι οι δυνατότητες μιας νέας ζωής είναιμπροστά μας.
Το Αγ. Πνεύμα δηλ.μας βοηθεί να συνειδητοποιήσουμε την εσωτερική μας πείνα και δίψα για ζωή,πληρότητα, αλήθεια. Μας ξυπνά την νοσταλγία του άγιου σε αντίθεση με το γήινο της καθημερινότητας.
Το Αγ. Πνεύμα μπορεί να μας δείχνει ότι τραυματίσαμε κάποιον,αλλά να μας εμπνέει και τις σωστές ενέργειες για να θεραπεύσουμε το τραύμα.
Μας βοηθεί να νικάμε την νωθρότητα εν σχέσει με ό,τι έχουμε θέσει ως σκοπό της ζωής μας και να μας δείχνει τον δρόμο,που πρέπει να βαδίσουμε.
Δια του Αγ. Πνεύματος μπορούμε να νιώθουμε χαρά μέσα στον πόνο. Είναι ο «Παράκλητος». Μπορεί να μας χαρίζει σοφία στις δυσκολίες της ζωής. Είναι το Πνεύμα «σοφίας και συνέσεως».
Μας δείχνει ξαφνικά την διέξοδο στα αδιέξοδα της ζωής.
Ακόμα κάθε προσευχή,που φθάνει στον σκοπό της είναι έργο του Αγ. Πνεύματος που «κράζει» στις καρδιές μας «Αββά ο Πατήρ»! (Γαλ. δ, 6).
3. Όλα αυτά και πολλά άλλα,είναι ενεργήματα του Αγ. Πνεύματος «εν ημίν». Ποιός τώρα θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι αυτός δεν ένιωσε ούτε κατά ένα μικρό μέτρο τίποτα από όλα αυτά;
Βλέπετε ότι η ενέργεια του Αγ. Πνεύματος δεν εμφανίζεται μόνο ως «βιαία πνοή» ,αλλά και ως «αύρα λεπτή» (Γ Βασιλ. 19, 12).
Αρκεί να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας στην ενέργειά Του. Να μη το «λυπούμε» και να μη σβήνουμε την φλόγα του,όπως μας συμβουλεύει ο Απ. Παύλος (Θεσσαλ. ε, 19) και (Εφεσσίους δ, 30).
Και μονίμως να άγρυπνούμε και με ταπείνωση να ικετεύουμε τον Θεό: «το Πνεύμα σου το Αγιον μη αντανέλης απ ´ εμού» (Ψαλμ. 50, 13).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο πρώτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος Στις 2 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του πρώτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου. Σώζεται το σπήλαιο - τάφος του Αγίου Ιουβεναλίου στα … [...]