Κυριακή της Σαμαρείτιδος στους Ορθόδοξους Ναούς της Αλβανίας

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Ενώ ισχύουν ακόμη στη γειτονική Αλβανία τα προληπτικά μέτρα, εξαιτίας του κορωνοϊού, όσον αφορά στο κλείσιμο των λατρευτικών χώρων και στην απαγόρευση προσέλευσης των πιστών σ’ αυτούς, κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε η Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Σαμαρείτιδας στους Ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας.
Λίγα άτομα προσήλθαν, αυτά, κυρίως, που σχετίζονται με την υποστήριξη της ενοριακής δράσης.
Και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, μαζί με τις άλλες θρησκείες της χώρας, είχε ζητήσει τη σταδιακή επάνοδο των πιστών στους λατρευτικούς χώρους, θέμα, το οποίο συζητά η αρμόδια Επιτροπή με το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Και στον καθεδρικό ναό Τιράνων, και σε ναούς των Μητροπόλεων Κορυτσάς, Βερατίου, Αργυροκάστρου, Ελμποασάν, Φίερι έγινε θεία λειτουργία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό Αγίου Αθανασίου Ελμπασάν.
Η Ευαγγελική διήγηση, που διαβάστηκε στους ναούς, ξεκαθαρίζει, και αυτό έχει σημασία για το θρησκευτικό περιβάλλον της Αλβανίας, ότι ο Χριστός δεν αφήνει τους ανθρώπους, όποιοι και αν είναι, όποια καταγωγή και αν έχουν, στους απέραντους δαιδάλους της συμβατικής ζωής.
Απευθύνει φανερή, αλλά και μυστική πρόσκληση στις ανθρώπινες ψυχές για νέα ζωή, που έχει προοπτικές, αλλά και προϋποθέσεις για να είναι επιτυχημένη.
Αν η Σαμαρείτιδα του Ευαγγελίου όχι μόνο γνώρισε την αλήθεια από το στόμα του Χριστού και ξεδίψασε το ξηραμένο μέχρι τότε εσωτερικό της, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αξιοποίησε μια πολύτιμη ευκαιρία, που της παρουσιάστηκε.
Συνάντησε τον Κύριο, κουβέντιασε μαζί Του, άκουσε με προσοχή τα σωτήρια λόγια του και χάραξε καινούργια πορεία.
Είναι πράγματι μεγάλη υπόθεση η εκμετάλλευση εκ μέρους μας των ευκαιριών, που μας παρουσιάζει ο Θεός…
Εάν μια ειδωλολάτρισσα γυναίκα δείχνει τόσο ενδιαφέρον και τόση προθυμία για να μάθει κάτι ωφέλιμο για την πνευματική ζωή της και ενώ αγνοούσε εντελώς τι ήταν ο Χριστός, παραμένει κοντά Του, καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε οι Χριστιανοί, που Τον γνωρίζουμε.
Όχι μόνο να τον ακολουθήσουμε χωρίς οκνηρία, αλλά και να παροτρύνουμε και άλλους να Τον αναζητήσουν.
Αυτό ακριβώς κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Παρακινεί τους ανθρώπους, μέσα σ’ ένα πολυθρησκευτικό περιβάλλον, να δουν το φως του Χριστού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ήχος φερομένης πνοής βιαίας

Του Αρχιμ. Παρθενίου Δ. Ασημίδηκληρικού της Ι. Μ. Σιδηροκάστρου Μεγάλη Δεσποτικὴ η επερχόμενη εορτὴ. Εορτάζουμε, τιμούμε, προσκυνούμε και λατρεύουμε το 3ο πρόσωπο της … [...]

Άσκηση στην Εκκλησία

Μια σημαντική λέξη στην Πίστη μας λέγεται Παράδοση. Μία λέξη που γενικά θυμίζει κάτι από το παρελθόν, κάτι για πολλούς ξεπερασμένο. Όμως αν μπροστά από την λέξη αυτή μπει … [...]

Χριστιανισμός και ιστορία

Αυτά όσον αφορά το πνευματικό μέρος, όμως αναδύεται ακόμα ένα ζήτημα που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από τις θρησκείες, και είναι αυτό της ιστορικότητας. Ο Κύριος … [...]

Η Εκκλησια στο πλευρο της Κοινωνιας: Δωρεες σε Ενοπλες Δυναμεις και ΕΣΥ- Στηριγμα στις ευπαθεις ομαδες

Της Ναταλίας ΔανδόλουΕθελοντικές αιμοδοσίες, ενίσχυση των συσσιτίων, συστράτευση εθελοντών για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, αλλά και ο εξοπλισμός Μονάδων Εντατικής … [...]