Με διήμερες εκδηλώσεις εορτάστηκε ο Άγιος Αστείος στο Δυρράχιο (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αστείου στο Δυρράχιο Αλβανίας, όπου διετέλεσε επίσκοπος.
Στο Ναό, που φέρει τ’ όνομά του, μαζί και του Αποστόλου Παύλου, την παραμονή της εορτής, Κυριακή 5 Ιουλίου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 6 Ιουλίου, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου ιερούργησαν ιερείς της πόλης, αλλά και από τα Τίρανα.
Η συμμετοχή των πιστών, παρά τον κορωνοϊό, που πλήττει αυτή την περίοδο την Αλβανία, καθώς αναζοπυρώθηκε και τα κρούσματα είναι δεκάδες καθημερινά, ήταν μεγάλη.
Και αυτό, γιατί, ο άγιος Αστείος ήταν και είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των χριστιανών του Δυρραχίου, όπως ακριβώς και ο Απόστολος Παύλος.
Ο άγιος Αστείος για τους Χριστιανούς του Δυρραχίου είναι αντάξιος της τιμής, που του αποδίδεται, γιατί την πίστη του την απέδειξε και με την ευλάβειά του προς το Θεό, αλλά και με τον ανθρωπισμό του.
Με την μαρτυρική θυσία του, αλλά και με την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Με τον αλτρουισμό του.
Ένα βασικό δίδαγμα από τη ζωή του είναι ότι τον άνθρωπο τον κάνει άνθρωπο η ποιότητα των αισθημάτων του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανήγειρε ναό προς τιμή του αγίου Αστείου και του Αποστόλου Παύλου, απέναντι από τον χώρο όπου, ώς τον θρησκευτικό διωγμό του 1967, υπήρχαν η εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνος και η Μητροπολιτική έδρα.
Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το Νοέμβριο του 1994.
Στο ναό αυτό, ημιτελής ακόμη, το Νοέμβριο του 1999, οι Ορθόδοξοι του Δυρραχίου υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αλβανία.
Οι εργασίες οικοδόμησης ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2002.
Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 3 Μαΐου 2009, Κυριακή των Βαΐων, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε το τέμπλο και τον επισκοπικό θρόνο (χειροποίητα ξυλόγλυπτα , έργα από γλύπτες του Πόγραδετς), καθώς και 32 πολυελαίους, 5 ηλεκτρονικές καμπάνες κ.τ.λ.
Αλλά και οι κάτοικοι του Δυρραχίου δεν έμειναν αδιάφοροι και έδωσαν χρήματα για αγριγραφίες και για ότι άλλο χρειάστηκε.
Να σημειωθεί ότι επί πολλούς αιώνες το Δυρράχιο παρέμεινε η ιστορική έδρα των Ορθοδόξων του αλβανικού χώρου.
Από την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας το 1937 η έδρα της μεταφέρθηκε στα Τίρανα, αλλά ο ιστορικός της τίτλος αναφέρεται μαζί με την Αρχιεπισκοπή των Τιράνων.
Ο άγιος Αστείος, Επίσκοπος Δυρραχίου, υπήρξε ένα εύγλωττο παράδειγμα Χριστιανού όνομα και πράγμα.
Στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα του Θεού και τα έργα των χειρών του, τα αισθήματά του, οι σκέψεις του ήταν εφάμιλλα της πίστης του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μολις κυκλοφορησε: Για να ενωθεις με τον Θεο – Αγιου Νικοδημου του Αγιορειτου, προτασεις βιβλιων για τον Δεκαπενταυγουστο για μικρους και μεγαλους!

Πατήστε Εδώ και επισκεφθείτε το ανανεωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μαςΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ … [...]

''Οι αθετούντες είναι τον Θεόν εν ημίν''

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Η αθέτηση του Θεού, η άρνησή Του, η βλασφημία του ονόματός Του, είναι τα στοιχεία που … [...]