Νεαπόλεως Βαρνάβας: «Στους πειρασμούς απαντάμε με προσευχή» (ΦΩΤΟ)

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Μέσα στο γενικότερο κλίμα των ημερών, με την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο να δοκιμάζεται από την πανδημία του Κορωνοϊού, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και Τιμίου Σταυρού Συκεών Θεσσαλονίκης της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 15η Μαρτίου τ.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτ. π. Στέφανο Βασιλείου και τους Εφημερίους του Ναού καθώς και Κληρικούς και Διακόνους της τοπικής Μητροπόλεως. Κατά τη διάρκεια της θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του κ. Ευαγγέλου Μπαμπατζιάνη, απόφοιτου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, έγγαμου, συνεργάτη της Ιεράς Μητροπόλεως στο κατηχητικό της έργο, μεγαλωμένος στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Συκεών και πνευματικό ανάστημα του Πρωτ. π. Νικηφόρου Καλαϊτζίδη, Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων, ο οποίος έδωσε και την κανονική συμμαρτυρία.
Σε αυτήν τη χαρά του νέου Διακόνου να εισέλθει στα Άγια των Αγίων συμμετείχαν και αρκετοί νέοι, κατηχητές και κατασκηνωτές, οι οποίοι προσευχήθηκαν και αναφώνησαν το «Άξιος» για τον νέο Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος θα αφιερωθεί στην διακονία του Θεού και του ευλογημένου Λαού Του.
Στην πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στο σταυραναστάσιμο οδοιπορικό που καταλήγει στο Άγιο Πάσχα αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Βαρνάβας, αναλύοντας τα γεγονότα και τα πρόσωπα που παρεμβάλλονται. Μια πορεία επιστροφής στην αγκαλιά του Θεού, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, με την Αγία μας Εκκλησία να καλλιεργεί και να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες μετανοίας, μέσα από τον λειτουργικό της πλούτο και τις Ιερές της Ακολουθίες.
Αναφέρθηκε επίσης στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον μεγάλο αυτόν Άγιο της Ορθοδοξίας μας, που μίλησε για τα πάθη που εμποδίζουν το πέταγμα της καρδιάς και του νου σ’ αυτό το ταξίδι της συνάντησης με το πρόσωπο του Αγίου Θεού, για την κάθαρση των παθών που αποτελεί την προϋπόθεση για τον φωτισμό και τον αγιασμό μας και ανέλυσε τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή στην οποία ανταμώνουν η ασθένεια με τη θεραπεία, ο θάνατος με τη ζωή, τα δεσμά και τα πάθη με την ελευθερία!
Απευθυνόμενος ο Ποιμενάρχης της Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Βαρνάβας στον νεοχειροτονούμενο, τον παρότρυνε να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις ώστε να μετατραπεί η αγωνία σε ελπίδα, ο πειρασμός να απαντηθεί με προσευχή και ταπείνωση και συναντώντας το πρόσωπο του Χριστού να βρεθούν οι τρόποι διαφυγής από την κρίση, καθώς ο Κύριος μας γνωρίζει ότι η αδυναμία και παράλυσή μας οφείλεται στην έλλειψη πίστεως και στον χωρισμό μας από την πηγή της ζωής. Χαρακτήρισε τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς ως ευκαιρία να αναθεωρήσει ο κάθε Χριστιανός τη στάση ζωής του, προκειμένου να απαλλαγεί από τον εγωισμό και την αλαζονεία.
Στο πρόσωπο του νέου Διακόνου ο Σεβασμιώτατος τίμησε όλα τα πνευματικά του παιδιά, όλους τους νέους της τοπικής Μητροπόλεως που αγωνίζονται, προσφέρουν, υπηρετούν και διακονούν την Εκκλησία, ζητώντας απ’ όλους να τον συνοδέψουν με τις προσευχές του ώστε να χαρίζει στην Εκκλησία νέους και καλούς Κληρικούς που θα ανανεώνουν τη φλόγα της Ιεροσύνης.
Στο τέλος αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου για την πρόληψη και την προστασία όλων από την πανδημία του ιού, ζητώντας απ’ όλους να προσέχουν ιδιαιτέρως και να καλλιεργήσουν την ατομική ευθύνη ώστε όλοι να εξέλθουμε τη χάρη του Θεού νικητές από μία ακόμα δοκιμασία.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η φωτογραφίας της ημέρας

Γράφει ο π. Γρηγόριος Μάζας Στην ομόδοξη χώρα της Ρουμανίας επιτρέπεται (ακόμη) η τέλεση της Θείας Λειτουργίας σε όλους τους ναούς, χωρίς όμως την συμμετοχή των … [...]

Όψεις Αποκρυφισμού: Τα Φυλακτά

Τα φυλακτά είναι μία πανάρχαια πρακτική, που χρησιμοποιούνταν σε πλήθος παγανιστικών λατρειών και χώρων ως μέσα προστασίας, υποτιθέμενου ελέγχου των πνευμάτων ή και αυτών … [...]

Μουσική και Πολιτική

Εισαγωγικά Για τους περισσότερους ανθρώπους η μουσική αποτελεί ένα μέσο συγκινήσης και διέγερσης συναισθημάτων. Όποιος όμως θελήσει να κατανοήσει βαθύτερα το νόημα και … [...]