Οδηγίες από το Πατριαρχείο Μόσχας για την εξάπλωση του κορωνοϊού

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Οδηγίες προς τους προϊσταμένους των ενοριών, μετοχίων και τους Καθηγουμένους και Γερόντισσες των Μονών σχετικά με εξάπλωση του κορωνοϊου, εξέδωσε το Πατριαρχείο Μόσχας.
Επίσης η Εκκλησία της Ρωσίας συνέστησε στους πιστούς ψυχραιμία και όχι πανικό, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε φόβος εκτός από τον φόβο του Θεού είναι αμαρτία.
Σχετικά με την Θεία Κοινωνία η Εκκλησία της Ρωσίας τονίζει:
– Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική πρακτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε συνθήκες επιδημιών (βλ. Σ.Β. Μπουλγκάκοφ. Εγχειρίδιο για τους ευλαβείς κληρικούς της Εκκλησίας. Πηδάλιον με ερμηνεία του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, 28ος κανόνας ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου), τα Άχραντα του Χριστού Μυστήρια να δίδονται με σκούπισμα μετά από τον κάθε μεταλαμβάνοντα της λαβίδας με μαντήλι εμποτισμένο με αλκοόλη (με συστηματική ανανέωση του εμποτισμού) και με ρίψη ύστερα σε νερό με συνεχή ανανέωση, σύμφωνα με την πρακτική που προβλέπεται κατά την πλύση των υφασμάτων.
– Το νερό για την καλύτερη κατάποση των Αχράντων Μυστηρίων να δίνεται μόνο ατομικά, ξεχωριστά στον κάθε μεταλαβάνοντα, με σκεύος μίας χρήσης.  
– Για το μοίρασμα του αντίδωρου να χρησιμοποιούνται γάντια μίας χρήσης.
– Μαντήλια κατά τη Μετάληψη των λαϊκών να χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία των Αχράντων Μυστηρίων, από πιθανή πτώση στο έδαφος και για το σκούπισμα της λαβίδας. Για το σκούπισμα του στόματος να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά για τον κάθε μεταλαμβάνοντα χαρτομάντηλα, που κατόπιν θα πρέπει να καίγονται. Τα ιερά μαντήλια που χρησιμοποιούν οι ιερείς να ζεματίζονται και να πλένονται με την πρέπουσα ευλάβεια μετά από κάθε λειτουργική χρήση.
– Οι μεταλαμβάνοντες να μην ασπάζονται το Άγιο Ποτήριο.
Άλλες γενικές οδηγίες:
– Στους ιερείς συστήνεται να απέχουν από το να προτάσσουν το χέρι για ασπασμό.
– Να ανασταλεί μέχρι ειδικής εντολής η λειτουργία των κυριακάτικων σχολείων, καθώς και των ενοριακών τμημάτων και ομίλων. 
– Να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικά διαλύματα οι επιφάνειες του εξοπλισμού κοινής χρήσης του ναού (μεταξύ αυτών τα σημεία για τη συμπλήρωση των ψυχοχαρτιών, τα παγκάρια κ.α.), καθώς και τα χερούλια των θυρών.
– Να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικά διαλύματα οι εικόνες, που βρίσκονται στον ναό, τις οποίες προσκυνούν οι πιστοί.
– Να διευκρινιστεί στους πιστούς ότι η εκτέλεση των οδηγιών και περιορισμών που εισάγονται πρέπει να γίνονται αντιληπτές ως τήρηση των λόγων της Αγίας Γραφής: «Οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου» (Ματθ. 4,7). 
Επίσης, να διευκρινιστεί στο εκκλησίασμα ότι σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων οξείας αναπνευστικής ιογενούς λοίμωξης ή άλλων μολυσματικών ασθενειών, αυτοί πρέπει για χάρη της αγάπης προς τους πλησίον τους και της φροντίδας γι’ αυτούς να απέχουν από το να προσέρχονται στον Ιερό Ναό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι έρημοι ναοί…

Πολλές οἱ προφητεῖες τρέχουν ἀπό παντοῦ φυλλάδες τίς προβάλλουν σύγχυση μές στό νοῦ Τά τελευταῖα χρόνια  οἱ σύγχρονοι μιλοῦν,  τά μέλλοντα νά γίνουν, αὐτά θά … [...]