Οι ακολουθίες των μυστηρίων

Τα μυστήρια είναι ιερές τελετές που συνέστησαν ο Κύριος και οι Απόστολοι, με τις οποίες κατά τρόπο μυστικό και θαυμαστό με ορατά σημεία μεταδίδεται στους πιστούς η αόρατη Χάρη του Θεού.
Με τη ζωντανή, ενσυνείδητη και γεμάτη πίστη συμμετοχή μας στα μυστήρια γινόμαστε μέτοχοι της θεϊκής ζωής, δηλαδή αγιαζόμαστε, μετέχουμε στο εκκλησιαστικό γεγονός μαζί με όλους τους ανθρώπους που έχουν την ίδια πίστη με μας και γι΄ αυτό τους θεωρούμε αδελφούς μας. Αυτή η κοινή μετοχή στις τελετές αυτές, που γίνεται στο όνομα του αναστημένου Χριστού, μας δίνει την ελπίδα της αιώνιας ζωής.
Τα μυστήρια είναι επτά.
Το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Εξομολόγηση και η Θεία Ευχαριστία είναι υποχρεωτικά για όλους τους Χριστιανούς.  Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να λέγεται Χριστιανός, αν δεν συμμετέχει σ’ αυτά.
Η Ιεροσύνη, ο Γάμος και το Ευχέλαιο είναι προαιρετικά. Δηλαδή μπορεί κάποιος Χριστιανός να μην συμμετάσχει ποτέ σ’ αυτά. π.χ. Στο μυστήριο της χειροτονίας θα προσέλθει όποιος αποφασίσει να γίνει κληρικός, όχι όλοι οι Χριστιανοί.
Όλα τα μυστήρια τελούνται από τους ιερείς της εκκλησίας που έχουν το βαθμό του πρεσβυτέρου ή του επισκόπου. Οπωσδήποτε όμως, για να τελεσθεί ένα μυστήριο, πρέπει να είναι παρών και να συμμετέχει τουλάχιστον ένας χριστιανός. Π.χ. Ένας ιερέας δεν μπορεί να τελέσει ολομόναχος τη Θεία Λειτουργία ή το Ευχέλαιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η μυστική πράκτορας και ο καλόγερος

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τη ζωή του κριτικού τέχνης και αρχιμανδρίτη π. Αρσένιου Στρελτσώφ (1894-1970), πολιτικού κρατούμενου και σύγχρονου αγίου της ρωσικής γης. … [...]

Ο Άγιος Κασσιανός ο άστεγος

Τα δίσεκτα χρόνια στη λαϊκή παράδοση έχουν συνδεθεί μ΄ ατυχιές, με συφορές, μ΄ αναποδιές και μ΄ όλα τα κακά. Ας θυμηθούμε για λίγο το σπαραχτικό τραγούδι του Νεκρού … [...]

Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι

– Δεν αντέχω άλλο… Ξύλο και βάσανα όλη μέρα, κάθε μέρα… Μονολογούσε καθώς έτρεχε να κρυφτεί μέσα στο δάσος ο Ανδροκλής… Πριν λίγο, το είχε σκάσει από το σπίτι του … [...]