ροδος κατασκευη ιστοσελιδων - rico - fuore

Orthodoxy Rodos

orthodoxy rodos - hellas

  • HOME
  • ΡΟΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
    • orthodoxia
    • pemptousia
    • proskynitis
    • saint
    • ekklisiaonline
    • orthmad
    • orthodoxia.online
    • simeiakairwn
    • xristianos
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ – NEWS
    • ENTER ΡΟΔΟΣ
    • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
    • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ
  • GOSSIP
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • WEB TECH
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • GREEK TV
    • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
You are here: Home / pemptousia / Οι Καταβασίες της εορτής της Υπαπαντής στην ισχύουσα τυπική διάταξη

Οι Καταβασίες της εορτής της Υπαπαντής στην ισχύουσα τυπική διάταξη

02/02/2023 - 00:13 | Filed Under: pemptousia Tagged With: ΡΟΗ

Η εορτή της Υπαπαντής συνιστά την τελευταία μεγάλη εορτή πριν την έναρξη της λειτουργικής περιόδου του Τριωδίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω του ημερολογιακά κινητού χαρακτήρα της εορτής του Πάσχα, μπορεί να εμπεριέχεται στην ανωτέρω εκκλησιαστική περίοδο. Ο εορτασμός της Υπαπαντής μπορεί να χαρακτηρισθεί ως δυναμικός, δεδομένου ότι ο καθορισμός του τη 2α Φεβρουαρίου ανάγεται στον 6ο αι. και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Πρώτη αναφορά σχετικά με τον εορτασμό της Υπαπαντής απαντάται στο Οδοιπορικό της Αιθερίας, χωρίς να αναφέρεται στην ονομασία της. Αρχικά εορταζόταν σαράντα μέρες μετά την εορτή των Επιφανείων, δηλαδή τον από κοινού εορτασμό των σχετιζόμενων με τη φανέρωση του Χριστού στη γη περιστατικών (Γέννηση, Βάπτιση κ.λπ.) στις 6 Ιανουαρίου. Ο εορτασμός, επομένως, της Υπαπαντής γινόταν στις 14 Φεβρουαρίου. Ο διαχωρισμός όμως της εορτής των Χριστουγέννων από εκείνη των Θεοφανίων και η καθιέρωση του εορτασμού των πρώτων στις 25 Δεκεμβρίου μετέφεραν σταδιακά την εορτή της Υπαπαντής για τις 2 Φεβρουαρίου.

Ο τελικός ορισμός του χρόνου εορτασμού της Υπαπαντής διαμόρφωσε, όπως σε όλες τις δεσποτικές και θεομητορικές εορτές, προεόρτιο και μεθέορτο κύκλο. Τα προεόρτια της Υπαπαντής ξεκινούν ουσιαστικά στις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή την επομένη από την απόδοση της εορτής των Θεοφανίων, αφού από τότε αρχίζουν να ψάλλονται οι καταβασίες της εορτής και το κοντάκιό της. Η παραμονή της εορτής είναι η τυπικά προεόρτια ημέρα, αφού μαζί με την ακολουθία του Αγίου Τρύφωνος ψάλλονται και ποεόρτια της Υπαπαντής τροπάρια. Από την 3η Φεβρουαρίου ακολουθούν τα μεθέορτα, με χαρακτηριστική την εορτή του δικαίου Συμεών του Θεοδόχου και της προφήτιδος Άννης, ενώ ο εορταστικός κύκλος της Υπαπαντής κατακλείεται στις 9 Φεβρουαρίου, με την απόδοση της εορτής.
Οι καταβασίες της εορτής της Υπαπαντής είναι από τα πρώτα, από άποψη χρονική, στοιχεία, που μας εισάγουν στην εορτή, αφού ψάλλονται ήδη πρώτα από όλα τα σχετιζόμενα με αυτή τροπάρια από τις 15 Ιανουαρίου. Συνιστούν τους ειρμούς των ωδών του κανόνα του όρθρου της κυριώνυμης ημέρας της εορτής, ο οποίος έχει συντεθεί από τον Κοσμά τον Μελωδό και μελωδηθεί σε ήχο γ’, με ειρμό της α’ ωδής «Χέρσον ἀβυσσοτόκον». Ως εκ τούτου, ψάλλονται καθόλες τις ημέρες του λειτουργικού πλαισίου της εορτής, όπως αυτό αναλύθηκε προηγουμένως.
Η εορτή της Υπαπαντής μπορεί πολλές φορές να συμπέσει εντός των πρώτων ημερών ή και εβδομάδων του Τριωδίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου έως και την Τρίτη της εβδομάδας των Απόκρεω, ενώ κατά το παλαιό ημερολόγιο ομοίως από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου αλλά έως και τη Δευτέρα της Α’ εβδομάδας των Νηστειών. Ο επιμελητής της εκδόσεως του Τυπικού του Αγίου Σάββα αρχιμ. Δοσίθεος, ηγούμενος της μονής Τατάρνης, σημειώνει ότι η εορτή φθάνει έως και την Τρίτη της Α’ εβδομάδας των Νηστειών. Η συγκυρία αυτή, που εξαρτάται απόλυτα από την ημερομηνία του εορτασμού του Πάσχα, οδηγεί στη διαμόρφωση σχετικών υποπεριπτώσεων της τυπικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία θα εκφραστεί το λειτουργικό κομμάτι του ο εορτασμός της Υπαπαντής.
Η τυπική διάταξη ορίζει πληθώρα περιπτώσεων, ανάλογα με τη σύμπτωση των ημερών της εορτής με τις ακολουθίες και ημέρες του Τριωδίου. Όσον αφορά τις καταβασίες της Υπαπαντής, οι τυπικές διατάξεις δεν αμφιβάλλουν ότι πάντα προκρίνονται αυτές, σε σχέση με τις καταβασίες των Κυριακών του Τριωδίου. Κατά τις ημέρες αυτές, όταν δεν συμπίπτουν με τον εορταστικό κύκλο της Υπαπαντής, ορίζεται να ψαλλούν συγκεκριμένες καταβασίες στην ακολουθία του όρθρου. Ειδικότερα, ως καταβασίες ψάλλονται οι ειρμοί των κανόνων του Τριωδίου κάθε ημέρας, δηλαδή την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου «Ὡς ἐν ἠπείρῳ πεζεύσας ὁ Ἰσραήλ», του Ασώτου «Τὴν Μωσέως ᾠδήν», των Απόκρεω «Βοηθὸς καὶ σκεπαστής» και της Τυρινής «Ὡς ἐν ἠπείρῳ πεζεύσας ὁ Ἰσραήλ».
Η πρόκριση των καταβασιών της Υπαπαντής φαίνεται δεδομένη σε όλες τις ισχύουσες τυπικές διατάξεις και εκδόσεις, ανεξάρτητα από το εάν ο λειτουργικός κύκλος εορτασμού της ταυτίζεται πιθανόν με κάποια ημέρα εντός του Τριωδίου. Αναφέρουμε το ισχύον και για την Εκκλησία της Ελλάδος Τυπικό του Γ. Βιολάκη, το Τυπικό του Γ. Ρήγα, το Σύστημα Τυπικού του Κ. Παπαγιάννη και το Τυπικό της Μονής του Αγίου Σάββα. Το τελευταίο δεν έχει ιδιαίτερες αναφορές.
Η κοινή γραμμή των τυπικών διατάξεων δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση, εάν και παλαιότερα υπήρχε η αίσθηση ότι οι καταβασίες των Κυριακών του Τριωδίου προτάσσονται εκείνων της Υπαπαντής, σε σημείο που να περιληφθεί στην τυπική διάταξη των ιερών ακολουθιών, που περιλαμβάνεται στα κατ’ έτος εκδιδόμενα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η παρανόηση αυτή έχει πλέον εκλείψει, τουλάχιστον επίσημα και τηρείται η κοινή, ορθή γραμμή, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.
Ο Κ. Παπαγιάννης στο Σύστημα Τυπικού, που επιμελήθηκε, σημειώνει ότι το Σάββατο της εβδομάδας της Τυρινής, εάν και εφόσον συμπέσει με τα μεθέορτα της Υπαπαντής, ψάλλονται στην ακολουθία του όρθρου ως καταβασίες εκείνες του Τριωδίου, δηλαδή εκείνες με ειρμό α΄ ωδής «Ἆσμα ἀναπέμψωμεν λαοί». Στην περίπτωση αυτή δεν προκρίνονται οι καταβασίες της Υπαπαντής, σύμφωνα με τον Κ. Παπαγιάννη, αφού εκείνες της ημέρας, από το Τριώδιο, περιλαμβάνουν και τον ειρμό της β’ ωδής, σε αντίθεση με τις άλλες. Για την ενίσχυση αυτής της τοποθέτησης μνημονεύει τη σχετική διάταξη του Τυπικού του Γ. Ρήγα, ο οποίος απλά ορίζει ως καταβασίες εκείνες του Τριωδίου, χωρίς όμως να τεκμηριώνει τον λόγο.
Οι καταβασίες της εορτής της Υπαπαντής, συμπερασματικά, συνοδεύουν την εκκλησιαστική λατρεία από την επομένη της απόδοσης της εορτής των Θεοφανίων έως και την απόδοση της ίδιας της εορτής στις 9 Φεβρουαρίου, υπερυσχίοντας κάθε άλλης τυπικής διάταξης, όπως η σύμπτωση με τις τέσσερις πρώτες Κυριακές του Τριωδίου. Να σημειωθεί ότι η απόδοση της Υπαπαντής σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο τελείται νωρίτερα, όταν η εορτή τύχει από το Σάββατο του Ασώτου και μετά. Ο μεθέορτος κύκλος της εορτής τότε περιορίζεται, ιδίως εάν η Υπαπαντή τύχει τη Δευτέρα της Α’ εβδομάδας των Νηστειών, οπότε η εορτή αποδίδεται την ίδια ημέρα, με τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας του ι. Χρυσοστόμου, μαζί με τον εσπερινό της Δευτέρας εκείνης, με τον οποίο αποδίδεται αυθημερόν η εορτή. Με τον τρόπο αυτό δεν τηρείται ο οκταήμερος μεθέορτος κύκλος και κατά περίπτωση περιορίζεται ή καταλυμπάνεται πλήρως και μαζί με αυτόν, συνεκδοχικά, οι καταβασίες της εορτής.
 
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Αλεξόπουλου Στεφ., «Οι Εορτές της Περιτομής και της Υπαπαντής του Κυρίου», Πρακτικά Η’ Πανελλήνιου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων: Το Χριστιανικόν Εορτολόγιον, εκδ. Κλάδος Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 2007, σ. 499-532.
Βιολάκη Γ., Τυπικόν της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Σειρά: Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη, εκδ. Βασ. Δ. Σαλίβερου, Αθήναι χ.χ.
Δοσιθέου Αρχιμανδρίτου (επιμ.), Τυπικόν του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου, εκδ. Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Τατάρνης, Αθήνα 2010.
Κωνσταντίνου Πρωτοψάλτου, Τυπικόν εκκλησιαστικόν κατά το ύφος της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Εν Κωνσταντινουπόλει 1838.
Παπαγιάννη Κων., Σύστημα Τυπικού των ιερών ακολουθιών του όλου ενιαυτού, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 2006.
Ρήγα Γ., Τυπικόν, Σειρά: Λειτουργικά Βλατάδων, αρ. 1, εκδ. Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Θεσσαλονίκη 1994.
Χαμαλάκη Φωτ. Γ., Η εορτή της Υπαπαντής. Ιστορία–Γραμματεία-Θεολογία, Διπλωματική Εργασία, Ηράκλειο-Θεσσαλονίκη 2010.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Eortologio: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου-Εορτολόγιο 2023

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Μαρτίου Εορτολόγιο- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαρτίου: Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών, Οσίου … [...]

«Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ»

Απόσπασμα από το βιβλίο του π. Γεωργίου Δορμπαράκη «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ / τό φαεινότατον νέφος τῆς Ἐκκλησίας» των εκδόσεων ἀκολουθεῖν.  «…Εκεί που ιδιαιτέρως στέκεται κανείς συγκλονισμένος και με δέος μπρος στις ικεσίες του αγίου αυτού άνδρα … [...]

«Όταν παρακαλούμε τον Θεό για τον διπλανό μας, γινόμαστε παγκόσμιοι»

Έγραφε,κάποτε,ο πατήρ Αντώνιος Αλεβιζόπουλος: «Η αληθινή αγάπη δεν κομματιάζεται. Δεν μπορεί κανείς να πει: αγαπώ αυτόν, αλλά δεν μπορώ να αγαπήσω τον άλλον, αγαπώ την ανθρωπότητα αλλά δεν μπορώ να αγαπήσω τον διπλανό μου, αγαπώ τον Θεό … [...]

Η συγχωρητικότητα του γέροντα Ιερωνύμου της Αίγινας

Οι άνθρωποι του Θεού δεν ήταν μόνο λόγια, κυρίως ήταν πράξη και ζωή. Πιο συγκεκριμένα, τα λόγια τους ήταν εξωτερίκευση των εσωτερικών τους βιωμάτων και της Χριστιανικής τους ζωής. Σ ’αυτόν τον κανόνα, ασφαλώς και ΔΕΝ αποτελούσε εξαίρεση ο … [...]

Η μετάνοια μιας μάνας – Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της αβάπτιστης Μαρίας, που μαλακώνει κάθε καρδιά…

« Τα παιδικά μου χρόνια χωρίς ιδιαίτερα βιώματα από εκκλησιαστική ζωή. Στη διάρκεια των σπουδών μου, ένταξη στο χώρο της δογματικής αριστεράς, η οποία – τουλάχιστον τότε – περιλάμβανε στο ¨πακέτο¨ και τη μαχητική αθεΐα. Με κλονισμένη την … [...]

Πριν από κάθε πτώση, προηγείται εγωιστική άνεση. Και πριν από κάτι όμορφο, συντριβή και ταπείνωση – Του Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη

Ένα αυγό σπάει και από ύψος 30 πόντων. Όμως ένας βράχος πρέπει να ανέβει πολύ υψηλά. Καί να πέσει για να συντριβεί. Ο άνθρωπος που έχει πολύ σκληρή καρδιά, θα επιτρέψει ο Θεός να πετύχει κάποια πράγματα, να ανέβει ψηλά και κατόπιν να πέσει … [...]

Όσιος Ευμένιος: Να αγαπούμε τον Θεό περισσότερο από τον εαυτό μας

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: ο βίος του Αγίου που γιορτάζει στις 13 ΝοεμβρίουΟ Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που ήταν γνωστός και σαν Ιωάννης της Αντιόχειας, είναι Άγιος, Πατέρας και ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έδρασε στην πόλη της … [...]

Οι χριστιανοί δεν είναι ανέραστοι!

20 Ιουλίου – Προφήτης Ηλίας ο ΘεσβίτηςΜέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο Ζαχαρίας, … [...]

Η υπομονή φέρνει τη χάρη του Θεού…

Θεός: Η υπομονή φέρνει τη χάρη του Θεού. …Να ξέρεις, παιδί μου, ότι τριάντα χρόνια πολέμησα με τους δαίμονες και επί είκοσι χρόνια δε φάνηκε να με βοήθησε καθόλου ο Θεός. Κι όταν πέρασε το εικοστό πέμπτο, άρχισα να βρίσκω… Η πολύχρονη … [...]

Κουμπαράδες στους Ναούς της Χαλκιδικής για το ταξίδι ελπίδας της 3χρονης Μαρίας

Μια ολόκληρη κοινωνία ενώθηκε σε μια τεράστια αγκαλιά γύρω από την τρίχρονη Μαρία από την Ουρανούπολη Χαλκιδικής, που δίνει την μάχη της με τον καρκίνο και χρειάζεται επείγουσα χειρουργική επέμβαση σε ειδικό ιατρικό κέντρο της Γαλλίας. Ο … [...]

24 hr ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ορθόδοξη Ελλάδα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ SITE ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Follow us – Contact
enter@rodos-island.grprosfores



Φιλικά site













live tv
  • Οι κάτοικοι της Χάλκης παράγουν τη δική τους ενέργεια και μηδενίζουν τους λογαριασμούς ρεύματος
  • Ημερίδα με θέμα: “Παιδική Προστασία: Προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον”
  • Ξεκινά άμεσα το έργο της Ασφαλτόστρωσης του Αγροτικού Δρόμου προς την Σκάφη Δήμου Η. Ν. Κάσου
  • Συλλυπητήριο ψήφισµα για τον θάνατο του Σαββαΐδη Παναγιώτη
  • Δημ. Γάκης: Η ισότητα των φύλων απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της κοινωνίας μας
  • Το 23% των ανδρών και το 33% των γυναικών δεν ασκείται
  • Ειδική φωτοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή γήρανση
  • Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα μάτια και την όραση
  • «Όταν πάνε όλα στραβά, σκέφτομαι πως το παιδί μου είναι γερό και νιώθω τυχερή»
  • Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες [εικόνες τροφίμων]
  • OPPO και η OnePlus αποχωρούν από την Ευρώπη; Όχι φέτος – τουλάχιστον
  • Οι πρακτικές της Sony στην Ιαπωνία βλάπτουν το Xbox, σύμφωνα με μέλη του Κονγκρέσου των Η.Π.Α.
  • Μπορεί να γίνει το ChatGPT «όπλο» εξαπάτησης;
  • Φήμη: Το λανσάρισμα του Assassin's Creed Mirage ίσως μεταφερθεί το 2024
  • vivo X Fold2: Στο AnTuTu με Snapdragon 8 Gen 2
  • «Μπλόκο» στην εκτός σχεδίου δόμηση: Πώς… μηδενίζεται η αξία ακινήτων – Χαμός στις Πολεοδομίες
  • Αν δεν έχετε πληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο…. ρωτήστε τον Άδωνι!
  • Γιάννης Μπουρνούς στη Βουλή: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους νησιώτες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (βιντεο)
  • Η πανέμορφη Ευαγγελίστρια της Μέσα Διδύμας! Ιδιωτική.
  • Υψηλή ραπτική στη Λέσβο με φλούδες πορτοκαλιού και μαλλί προβάτου
  • Πριν το Πάσχα η δημιουργία του νέου πολιτικού σχήματος | Κώστας Καΐσερλης στον «Σ»: Η επόμενη 5ετία για την κοινωνία της Κω είναι φοβερά καθοριστική
  • Σάκης Τανιμανίδης και Γιώργος Μαυρίδης δημοσίευσαν κοινή τους φωτογραφία στο Instagram
  • Θανάσης Πάτρας και Άννα Ζηρδέλη σε live αναπαράσταση του φιλιού Βανδή – Μάστορα
  • Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η πρώτη συνάντηση με τους συντελεστές για τη δεύτερη σεζόν του Maestro
  • Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος διέψευσε on air πως είναι ζευγάρι με την Ιουλία Καραπατάκη
  • Προβλέψεις για τα αισθηματικά του ζωδίου σου, σήμερα 28/03
  • Facebook
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube
tags

Orthodoxy.rodos-island.gr © 2023 · Ορθοδοξία - Ρόδος - Ελλάδα - Πατρίδα - Θρησκεία - Ελλήνων - Άγιο Όρος - Μοναστήρια - Εκκλησίες - Μονές - Ιερά Προσκυνήματα - Λόγοι Αγίων - Θαύματα - Εορτές - Άγιοι Τόποι - Γέροντες - Πνευματικοί - Ιερείς - Μοναχοί - Γραφές - Προφητείες - Ευαγγέλια - Θεός - Χριστός - Άγιο Πνεύμα - Παναγία Υπεραγία Θεοτόκος