Οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο στους Καθεδρικούς Ναούς Καλαβρύτων και Αιγίου

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου πένθιμα ήχησαν το πρωί οι καμπάνες των Ιερών Ναών και Μονών τής Ιεράς Μητροπόλεως, με αφορμή την ανιστόρητη, απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του τουρκικού Κράτους να μετατρέψει την Μεγάλη Εκκλησία του Γένους, την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος.
Μία απόφαση προσβλητική όχι μόνο για το λαό μας που έχει συνδέσει την ιστορία, τους θρύλους και την παράδοσή του με τον επιβλητικό τούτο βυζαντινό Ναό, αλλά και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς η Αγία Σοφία είναι το αιώνιο σύμβολο που ενώνει λαούς και πολιτισμούς.
Στις 11π.μ. στους Καθεδρικούς Ναούς Κοιμήσεως της Θεοτόκου των πόλεων των Καλαβρύτων και του Αιγίου τελέστηκε η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό και Μητέρα του Γένους μας, την ίδια ώρα που στην Αγία Σοφία ο ιμάμης ξεκινούσε την προσευχή της Παρασκευής για τους Μουσουλμάνους.
Αθρόα δε ήταν η συμμετοχή πλήθους πιστών, οι οποίοι, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως, έψαλαν όλοι μαζί το «Τῇ Ὑπερμάχῳ…», προσευχόμενοι και αιτούμενoι τις πρεσβείες και την παρέμβασή Της για όσα δραματικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και το Αιγαίο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος προεξήρχε του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων, όπου μετέβη για ποιμαντικούς και υπηρεσιακούς λόγους, ενώ στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας του Έθνους σε ανάλογες στιγμές, όπως χρειάζεται την σημερινή ημέρα του πένθους για την Εκκλησία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

''Οι αθετούντες είναι τον Θεόν εν ημίν''

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Η αθέτηση του Θεού, η άρνησή Του, η βλασφημία του ονόματός Του, είναι τα στοιχεία που … [...]

Εκοιμήθη ο π. Νικόλαος Παγωνάρης

Σε ηλικία 82 ετών, εκοιμήθη σήμερα ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Παγωνάρης, εκλεκτός και αγαπητός Κληρικός της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ο εκλιπών Ιερεύς γεννήθηκε το 1938 … [...]

Θεία Λειτουργία στή κουφάλα τοῦ δένδρου πού βρίσκεται τό προσκύνημα ἐμφανίστηκε στον ἅγιο Γεώργιο ὁ προφήτης Ἠλίας.

Στό ἱερό προσκύνημα τοῦ ὁσίου Γεωργίου τοῦ νέου (τοῦ Καρσλίδη) λειτούργησε  ὁ Σεβασμιὠτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παῦλος. Σύμφωνα μέ τό συναξάριο τοῦ ἁγίου στή … [...]