Ο Β' Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως (ΦΩΤΟ)

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Μέσα σε κατανυκτικό και ιεροπρεπές κλίμα τελέστηκε την Α’ Κυριακή Νηστειών, 8 Μαρτίου 2020, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον περικαλλή νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Μετεώρων Θεσσαλονίκης.
Της Ακολουθίας του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, συμπαραστατούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Παν. Αρχιμ. Ευγένιο Καρατζά και τους Ιεροδιακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως. Πολλοί πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό παρά τη συνεχή βροχόπτωση για να προσευχηθούν και να αντλήσουν δύναμη για το στάδιο των αρετών που διανύουμε.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Ιερομόναχος π. Λουκάς εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, ο οποίος με απλό, θεολογικό και κατανοητό λόγο μίλησε για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Εξήγησε γιατί η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων θεωρείται θρίαμβος της Ορθοδοξίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν απλώς οι εικόνες βιβλία για τους αγράμματους ως εάν οι εγγράμματοι να μην τις έχουν ανάγκη. Διδάσκουν όλους όχι γιατί πληροφορούν αλλά γιατί φανερώνουν.
Φανερώνουν «α οφθαλμός ουκ είδε αλλά ους ουκ ήκουσε και επί καρδίαν ανθρώπου ουκ ανέβη», με έναν μυστικό τρόπο τον «ωραίον κάλλει παρά πάντα ανθρώπους». Δεν μεταφράζουν το μυστήριο αλλά μας αναγάγουν εν μυστηρίω στην «καινή γη».
Η Ορθοδοξία διδάσκει, είπε, διά των εικόνων όχι πως να κρατήσουμε τον Θεό στην δική μας πτωχεία, αλλά πως ν’ ανεβούμε στον δικό Του πλούτο. Αυτό επιτυγχάνεται διότι η εικόνα είναι διαβατική, Πασχάλια, όχι ως καλλιτέχνημα αλλά ως «καινή γλώσσα».
Τις θερμές του ευχαριστίες για την γεμάτη θεολογικά μηνύματα ομιλία του στον Γέροντα Λουκά εξέφρασε στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας κ. Βαρνάβας, ζητώντας να μεταφέρει τον σεβασμό και την τιμή στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμανδρίτη Αλέξιο.
Ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται συνεχώς, να έχουν ακράδαντη την πίστη τους στον Θεό και αγάπη για την πατρίδα που δοκιμάζεται και πάλι σκληρά και απαιτείται από όλους εγρήγορση και επαγρύπνηση.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα το πλήρωμα της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης θα υποδεχθεί την δεξιά χείρα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών και θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα αμέσως μετά την προηγιασμένη Θ. Λειτουργία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

13423 – Για τρία βραβεία, προτάθηκε, το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή σε διεθνές φεστιβάλ. Παγκόσμια προβολή το Μάιο (δείτε το τρέιλερ)

Η ζωή ενός μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους ταξιδεύει στην ΕυρώπηΤο ντοκιματέρ για τη ζωή του μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους,  Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή φαίνεται … [...]

Υποψήφιο για τρία βραβεία προτάθηκε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή σε Διεθνές Φεστιβάλ

Η ζωή ενός μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους ταξιδεύει στην Ευρώπη Το ντοκιματέρ για τη ζωή του μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους, Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή φαίνεται ότι … [...]