Παράκληση σε ιστορικό Μοναστήρι των Αγίων Σαράντα (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Μια ομάδα πιστών από τους Αγίους Σαράντα, με τον ιερέα της ενορίας, ανηφόρισε καλοκαιριάτικα προς το ιστορικό μοναστήρι, τον άγιο Γεώργιο, στο δρόμο προς Χειμμάρα, απέναντι από την αρχαία Φοινίκη, στη θέση “Βολοδέρι”, και εψάλη παράκληση στον όσιο Παΐσιο.
Όσοι συμμετείχαν, ένιωσαν μέσα στο μοναστήρι, που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του, ότι ο Θεός δίνει στον άνθρωπο τη δύναμη να ζήσει μια ζωή ηρωική.
Κι έγινε αισθητό αυτό στην Αλβανία, κατά τα χρόνια του αθεϊσμού. Δεν είναι κάτι το απλό, το εύκολο, να ανέχεσαι, να υπομένεις, να ανταποδίδεις καλό, την ώρα, που πληγώνεσαι από τα ύπουλα φαρμακερά βέλη.
Υπήρχε σύνδεσμος στενός με τον Κύριο του Ουρανού.
Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση, που επιχειρήθηκε να γκρεμιστεί το μοναστήρι του αγίου Γεωργίου στο “Βολοδέρι”.
Η μαρτυρία είναι συγκλονιστική και συνάμα αληθινή και διασώζεται από στόμα σε στόμα. Ανατέθηκε από το καθεστώς σε κάτοικο κοντινού χωριού, να γκρεμίσει το ναό, έχοντας ως βοηθούς παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Αρχικά αρνήθηκε κατηγορηματικά να γίνει ιερόσυλος, αφού ήταν Ορθόδοξος, αλλά απειλήθηκε με φυλακή και αναγκάστηκε, με κρύα καρδιά και υπό την απειλή καταδίκης, να εκτελέσει το θέλημα των εξουσιαστών.
Πλησιάζοντας στο ναό, μαζί με τα παιδιά, για να ξεκινήσουν το καταστροφικό έργο, όπως αναφέρεται και έχει παράδοση αυτή η αναφορά, γύρω γύρω από την εκκλησία υπήρχαν αμέτρητα φίδια.
Θεωρήθηκε ότι ήταν από το Θεό το γεγονός και δεν επιχειρήθηκε εκ νέου η κατεδάφισή της.
Έτσι λέγεται, έτσι μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, έτσι το εκλαμβάνουν και το αισθάνονται οι Ορθόδοξοι.
Τι απέγιναν οι διώκτες του Χριστού με τα αμαρτωλά και φαύλα έργα τους, με την κατάχρηση εξουσίας; Καταποντίστηκαν, όσο ισχυροί και αν νόμιζαν ότι είναι, βαρυμένοι με την αμετανόητη άρνηση.
Αντίθετα οι αγαθοί και οι ενάρετοι, οι δίκαιοι και οι μετανοημένοι, απόλαυσαν την Ανάσταση του Χριστού, Εκείνου, που θεωρούνταν “νεκρός” από τους πολεμίους Του.
Ο Χριστός πολεμήθηκε, αλλά δεν νικήθηκε, διαρκώς νικάει και οι πιστοί ακόλουθοί Του μπορούν, αρκεί να το θελήσουν, να απολαύσουν τα ατίμητα ουράνια αγαθά.
Την ώρα, που ακουγόταν οι ψαλμωδίες, μέσα σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, οι ψυχές των πιστών πλημμύρισαν από τη διάθεση να αξιοποιήσουν τα μέσα της θείας χάρης και να προχωρήσουν αποφασιστικά σε μια συνεπή χριστιανική ζωή.
Ας μην ενδιαφερόμαστε για το μεγάλο ή μικρό αριθμό, αυτών, που θα σωθούν. Για ένα μόνο πρέπει να ενδιαφερόμαστε συνεχώς και ακατάπαυστα. Αν είμαστε και μεις, μεταξύ αυτών, που θα σωθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ